Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a adresat un mesaj guvernului și parlamentului

© Sputnik / Михаил Метцель / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин выступил перед членами Совета Федерации РФ
Президент РФ В. Путин выступил перед членами Совета Федерации РФ - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Putin s-a adresat cu un mesaj guvernului și parlamentului în cadrul unei întrevederi cu membrii Senatului.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Rușii trebuie să simtă efectul tututor drepturilor prevăzute de amendamentele la Constituție, a declarat Vladimir Putin la o întrevedere cu senatorii.

Despre sprijinul acordat rușilor

„Ceea ce am spus și ceea ce am formulat în legea fundamntală, trebuie să se reflecte în legislația curentă și, desigur, în viața cotidiană a cetățenilor. Dolianțele oamenilor trebuie să fie reflectate în documentul nostru financiar – bugetul federal”, a spus șeful statului.

Выступление президента РФ В. Путина с видеообращением на 75-й сессии Генассамблеи ООН - Sputnik Moldova
Politică
Putin, despre pandemie și vaccin pentru angajații ONU
Potrivit președintelui, rostul inovațiilor constituționale constă în fixarea pentru următoarele decenii a “bazelor dezvoltării durabile a țării”.

“Aici e vorba de continuitatea istorică, valorile morale, garanții sociale sigure, sporirea rolului societății civile. În cele din urmă, e vorba de consolidarea și îmbunătățirea echilibrului între toate ramurile puterii, cu păstrarea în Rusia a unei republici prezidențiale puternice”, a subliniat Putin.

Adresându-se membrilor Consiliului Federației, el a menționat că în această sesiune de toamnă ei urmează să examineze niște probleme extreme de importante și principale ale cetățenilor.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova
Lavrov, la ONU: Lumea s-a săturat de linii de demarcație
“Aș vrea să încep această întrevedere cu un mesaj de recunoștință camerei superioare a parlamentului pentru responsabilitatea și munca bine organizată în perioada epidemiei, pentru o adoptare operativă a actelor legislative, îndreptate spre susținerea familiilor cu copii, a unui mediu de afaceri responsabil, a întreprinderilor din sectorul real al economiei”, a spus liderul rus.

Însă situația legată de șomaj rămâne una dificilă: nivelul lui a continuat să crească în august, depășind acum 6 la sută din populația economic activă. Iată de ce, a subliniat șeful statului, mai întâi de toate trebuie să fie ajutați oamenii cu venituri scăzute să depășească condițiile complicate, să-și schimbe viața.

“Pentru familiile cu venituri mici, cu o situație materială complicată, am prevăzut indemnizații lunare pentru copii. Aceste măsuri cuprind peste patru milioane 850 de copii, cu o vârstă de până la 7 ani. Indemnizațiile pentru fiecare copil, de la naștere până la trei ani este egală cu un minim garantat pentru copii în funcție de regiune”, a relatat Putin.

Totodată, el a ținut să asigure că toate programele de sprijinire a familiilor ruse și obligațiile sociale, în pofida tuturor problemelor, vor fi finanțate din plin. În afară de aceasta, autoritățile vor continua să susțină întreprinderile din domeniile cheie ale economiei, precum și afacerile mici și mijlocii.

“Avem suficiente resurse. În perioada epidemiei, cu urmările ei economice în toată lumea și în țara noastră, precum și în pofida prăbușirii prețurilor la petrol, (...) am reușit să sporim cheltuielile statului, să susținem cetățenii și economia. Am reușit acest lucru pentru că am avut un nivel scăzut al datoriei de stat și unor rezerve financiare acumulate anterior”, a amintit președintele.

Despre economie și buget

Potrivit lui Putin, economia rusă și bugetul nu depind în mod critic de fluctuațiile cotațiilor la petrol.

“Economia noastră și bugetul nu depind critic de fluctuațiilor cotațiilor la petrol. Am spus că sursa principală a veniturilor sunt hidrocarburile, însă nu avem o dependență critică”, a spus el.

În același timp, președintele a anunțat că în anul 2021 ponderea veniturilor la buget din vânzările de hidrocarburi va scădea în premieră pentru istoria modernă a Rusiei până la o treime.

“Dacă în 2011 veniturile din hidrocarburi a constituit o jumătate din toate veniturile în buget, atunci în 2021 ponderea acestora se va micșora până la o treime. Respectiv, veniturile din alte domenii economice vor crește până la 70 la sută”, a explicat liderul rus.

Despre lupta cu pandemia coronavirusului

“În perioada epidemiei am reevaluat totul, am conștientizat valoarea fiecărei vieți umane, importanța muncii eroice a cadrelor medicale și, desigur, un rol important pentru societate și pentru țară a unui sistem eficient de protecție a sănătății. În aceste luni, capacitățile lui a sporit semnificativ”, a menționat Putin.

Astăzi, sistemul rus de sănătate este capabil să facă față coronavirusului și focarelor de boli sezoniere, a adăugat președintele.

“Au fost construite și date în exploatare noi centre medicale, care sunt gata să funcționeze în calitate de staționare infecțioase moderne, a fost creată o rezervă de medicamente și mijloace de protecție. Savanții noștri au fost primii care au creat un vaccin, capabil să ne protejeze de coronavirus. (...) Medicii au însușit medote eficiente de profilaxie și tratament. (...) Luând în considerație toate riscurile posibile, vom lucra, ca de obicei, în direcția prevenirii”, a anunțat el.

În afară de aceasta, în curând va fi înregistrat cel de-al doilea vaccin rus împotriva COVID-19, dezvoltat de centrul științific de stat “Vektor”, a informat Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0