In memoriam Mihail Jvanețki: "Viața-i ca o clipă, dar câte neplăceri" - Foto

Abonare
Mihail Jvanețki nu mai este printre noi. Mulți oameni cunoscuți care l-au cunoscut personal pe scriitor spun că odată cu el a dispărut o întreagă epocă. „Am crescut cu Jvanețki” - pentru cei care pot spune acest lucru a fost făcută această selecție de fotografii.

„Viața este ca un pian: o clapă albă, una neagră ... capacul”.

Pianul lui Jvanețki era diferit: mai silențios și mai melodic, mai luminos și mai întunecat. Dar de fiecare dată acesta a răsuna genial.

Михаил Жванецкий - Sputnik Moldova
A murit cunoscutul umorist din Rusia Mihail Jvanețki

Ca orice locuitor al orașului Odessa, el nu putea vorbi într-un mod standard.

”Am crescut, în general, printre tampoane, bandaje - mereu înconjurat de pacienți” - este vorba despre copilărie. Mihail Mihailovici a fost crescut într-o familie de medici.

În anii de război pe care i-a petrecut cu mama sa în evacuare în Asia Centrală, tatăl său a luptat și a fost distins Ordinul Steaua Roșie. După ce a absolvit școala, Jvanețki a încercat să intre la construcții navale, dar din cauza naționalității sale nu a fost admis acolo și a absolvit Institutul de ingineri pentru flota maritimă din Odessa. "Oameni ca mine erau admiși doar la specialitatea mecanizatori. Am fost avertizat cu sinceritate și am absolvit ceea ce mi s-a oferit".

A lucrat ca mecanic în port, ca inginer la o fabrică din Odessa. A început să compună miniaturi pline de umor în timp ce era încă la facultate, și-a organizat propriul teatru de miniaturi „Parnas-2”, evolua împreună cu Roman Karțev și Viktor Ilcenko. „Scriu cu accent, citesc cu accent și sunt ascultat cu accent”.

Întâlnirea dintre Mihail Jvanețki și Arkadi Raikin am putea să o considerăm istorică, fapt care s-a întâmplat în 1962. Maestrul a luat mai întâi lucrările lui Jvanețki în repertoriul său, apoi l-a invitat și pe el - să conducă secția literară.

Jvanețki și-a purtat manuscrisele într-o servietă ponosită, care a devenit nu mai puțin recunoscută decât el însuși. Servieta îi aparținea tatălui lui Mihail Mihailovici.

Авторский вечер писателя-сатирика М. Жванецкого - Sputnik Moldova
Societate
Ce-și amintește Chișinăul despre Jvanețki și ce zicea umoristul despre orașul nostru

"El purta în ea fișe medicale. Și eu port fișe medicale, doar că el avea oameni, iar eu am societatea. Tatăl meu m-a învățat cum să privesc lumea”.

În 1991, Mihail Jvanețki a primit titlul de Artist al Poporului din URSS, în 1999 - Artist al Poporului din Ucraina, iar în 2012 - Artist al Poporului din Rusia. În 1994 a devenit cetățean de onoare al orașului Odesa.

"La început despre tine se spune că ești un flecar, un glumeț, un odesit, care îndrugă ceva. Și apoi treptat cineva va spune despre tine - este un adevărat artist. Apoi altcineva va spune ceva, iar apoi te citează și te citează. Și nu se mai opresc".

Celebrul umorist s-a stins din viață pe 6 noiembrie 2020, la vârsta de 86 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

© Sputnik / Anatoliy Garanin / Accesați arhiva multimedia"Este în regulă dacă unii râd de tine. Este mult mai rău când plâng deasupra ta."
Писатель-сатирик Михаил Жванецкий на сцене Московского театра драмы и комедии на Таганке - Sputnik Moldova
1/9
"Este în regulă dacă unii râd de tine. Este mult mai rău când plâng deasupra ta."
© Sputnik / Yuryi Abramochkin / Accesați arhiva multimediaAlături de Mihail Gusman și Genadi Hazanov. „Poporul nu ne va permite să lăsăm oamenii fără ziare”.
Писатель-сатирик Михаил Михайлович Жванецкий, кинорежиссер, художественный руководитель и основатель кинопремии Ника Юлий Соломонович Гусман и артист эстрады, актер театра и кино Геннадий Викторович Хазанов (слева направо). - Sputnik Moldova
2/9
Alături de Mihail Gusman și Genadi Hazanov. „Poporul nu ne va permite să lăsăm oamenii fără ziare”.
© Sputnik / Vladimir Rodionov / Accesați arhiva multimedia„Teatrul începe de la cuier, cuierul – de a cârlig, cârligul – de la industrie, adică teatrul începe de la căutarea minereului”. La ceremonia de deschidere a teatrului Et Cetera din Moscova cu președintele rus Vladimir Putin și directorul artistic al teatrului Alexandr Kaliagin.
Президент РФ Владимир Путин ( слева ) побывал в новом здании московского театра Эт Сетера в день его открытия. В центре - художественный руководитель театра Александр Калягин, справа - писатель-сатирик Михаил Жванецкий. - Sputnik Moldova
3/9
„Teatrul începe de la cuier, cuierul – de a cârlig, cârligul – de la industrie, adică teatrul începe de la căutarea minereului”. La ceremonia de deschidere a teatrului Et Cetera din Moscova cu președintele rus Vladimir Putin și directorul artistic al teatrului Alexandr Kaliagin.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Accesați arhiva multimediaMihail Jvanețki cu soția sa Natalia.
Писатель-сатирик Михаил Жванецкий с супругой Натальей на церемонии открытия Одесского международного кинофестиваля. - Sputnik Moldova
4/9
Mihail Jvanețki cu soția sa Natalia.
© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaLa ceremonia de înmânare a premiului de stat, la Kremlin. Mihail Jvanețki a primit titlul de Artist al Poporului din Federația Rusă. "Ce poate fi mai mare decât această onoare - să fii înțeles încă în timpul vieții?!"
26 декабря 2012. Президент России Владимир Путин на церемонии вручения государственных наград в Кремле. Справа - художественный руководитель Московского театра миниатюр Михаил Жванецкий, удостоенный звания Народного артиста РФ. - Sputnik Moldova
5/9
La ceremonia de înmânare a premiului de stat, la Kremlin. Mihail Jvanețki a primit titlul de Artist al Poporului din Federația Rusă. "Ce poate fi mai mare decât această onoare - să fii înțeles încă în timpul vieții?!"
© Sputnik / Evgenya Novozhenina / Accesați arhiva multimediaAlături de regizorul Mark Zaharov la cea de-a 24-a ceremonie a laureaților premiului ”Turandot-ul de cristal” la Teatrul Vahtangov.
Писатель Михаил Жванецкий (слева) и режиссер Марк Захаров на XXIV церемонии награждения лауреатов театральной премии Хрустальная Турандот в театре имени Вахтангова - Sputnik Moldova
6/9
Alături de regizorul Mark Zaharov la cea de-a 24-a ceremonie a laureaților premiului ”Turandot-ul de cristal” la Teatrul Vahtangov.
© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimedia„Doamne, ce fericire este să spui ce crezi și să râzi de asta”.
Писатель-сатирик Михаил Жванецкий на записи программы Дежурный по стране для эфира телеканала Россия - Sputnik Moldova
7/9
„Doamne, ce fericire este să spui ce crezi și să râzi de asta”.
© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Accesați arhiva multimedia"Luni - sâmbătă, luni - sâmbătă? Când să trăiești? ... Nu-mi trebuie nemurire. Voi muri dacă nu se poate fără asta. Dar nu o poți face atât de repede. Chiar acum erau doar patru și deja sun opt."
Писатель Михаил Жванецкий на творческом вечере в рамках Московского культурного форума 2017 в Центральном Манеже - Sputnik Moldova
8/9
"Luni - sâmbătă, luni - sâmbătă? Când să trăiești? ... Nu-mi trebuie nemurire. Voi muri dacă nu se poate fără asta. Dar nu o poți face atât de repede. Chiar acum erau doar patru și deja sun opt."
© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimedia"Viața omului se desfășoară la diferite niveluri. Cei înalți o petrec în partea de sus, cei mici în partea de jos. Viața de jos este interesantă în felul ei. Putem vedea detaliile."
Авторский вечер писателя-сатирика М. Жванецкого - Sputnik Moldova
9/9
"Viața omului se desfășoară la diferite niveluri. Cei înalți o petrec în partea de sus, cei mici în partea de jos. Viața de jos este interesantă în felul ei. Putem vedea detaliile."
Fluxul de știri
0