„Viața este ca un pian: o clapă albă, una neagră ... capacul”.
Pianul lui Jvanețki era diferit: mai silențios și mai melodic, mai luminos și mai întunecat. Dar de fiecare dată acesta a răsuna genial.
Ca orice locuitor al orașului Odessa, el nu putea vorbi într-un mod standard.
”Am crescut, în general, printre tampoane, bandaje - mereu înconjurat de pacienți” - este vorba despre copilărie. Mihail Mihailovici a fost crescut într-o familie de medici.
În anii de război pe care i-a petrecut cu mama sa în evacuare în Asia Centrală, tatăl său a luptat și a fost distins Ordinul Steaua Roșie. După ce a absolvit școala, Jvanețki a încercat să intre la construcții navale, dar din cauza naționalității sale nu a fost admis acolo și a absolvit Institutul de ingineri pentru flota maritimă din Odessa. "Oameni ca mine erau admiși doar la specialitatea mecanizatori. Am fost avertizat cu sinceritate și am absolvit ceea ce mi s-a oferit".
A lucrat ca mecanic în port, ca inginer la o fabrică din Odessa. A început să compună miniaturi pline de umor în timp ce era încă la facultate, și-a organizat propriul teatru de miniaturi „Parnas-2”, evolua împreună cu Roman Karțev și Viktor Ilcenko. „Scriu cu accent, citesc cu accent și sunt ascultat cu accent”.
Întâlnirea dintre Mihail Jvanețki și Arkadi Raikin am putea să o considerăm istorică, fapt care s-a întâmplat în 1962. Maestrul a luat mai întâi lucrările lui Jvanețki în repertoriul său, apoi l-a invitat și pe el - să conducă secția literară.
Jvanețki și-a purtat manuscrisele într-o servietă ponosită, care a devenit nu mai puțin recunoscută decât el însuși. Servieta îi aparținea tatălui lui Mihail Mihailovici.
"El purta în ea fișe medicale. Și eu port fișe medicale, doar că el avea oameni, iar eu am societatea. Tatăl meu m-a învățat cum să privesc lumea”.
În 1991, Mihail Jvanețki a primit titlul de Artist al Poporului din URSS, în 1999 - Artist al Poporului din Ucraina, iar în 2012 - Artist al Poporului din Rusia. În 1994 a devenit cetățean de onoare al orașului Odesa.
"La început despre tine se spune că ești un flecar, un glumeț, un odesit, care îndrugă ceva. Și apoi treptat cineva va spune despre tine - este un adevărat artist. Apoi altcineva va spune ceva, iar apoi te citează și te citează. Și nu se mai opresc".
Celebrul umorist s-a stins din viață pe 6 noiembrie 2020, la vârsta de 86 de ani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova