Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce-și amintește Chișinăul despre Jvanețki și ce zicea umoristul despre orașul nostru

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaАвторский вечер писателя-сатирика М. Жванецкого
Авторский вечер писателя-сатирика М. Жванецкого - Sputnik Moldova
Abonare
Mihail Mihailovici dădea des prin capitala Moldovei. Odesa este la o azvârlitură de băț de Chișinău, însă nu doar această distanță mică era motivul, orașul îi era apropiat sufletește.

CHIȘIVĂU, 6 nov – Sputnik. La vârsta de 86 de ani, a plecat din viață umoristul Mihail Jvanețki. În aceste momente, de el își amintesc nu doar oameni din toate colțurile fostei Uniuni Sovietice, dar și din întreaga lumea, acolo unde trăiesc admiratorii creației sale. Au ce-și aminti și locuitorii Chișinăului. Doar îndrăgitul artist a ajuns de mai multe ori cu concerte în orașul nostru.

”Mihail Mihailovici era foarte plăcut în comunicare, era agreabil, spiritual, fără aroganță și snobism”, i-a povestit reporterului Sputnik pictorul-grafician Eduard Maidenberg, care i-a luat în 1996 un interviu cu Jvanețki la Chișinău.

Михаил Жванецкий - Sputnik Moldova
A murit cunoscutul umorist din Rusia Mihail Jvanețki
Potrivit interlocutorului, satiristul i-a spus că Chișinăul și Odesa sunt orașe înrudite, că Chișinăul îi este foarte apropiat sufletește și se simțea foarte atașat de el.

Pictorul-grafician și-a amintit și de un alt episod impresionant care-l caracterizează întri totul pe Jvanețki.

”Era cu mine și un reporter de la radioul național, care i-a povestit lui Jvanețki că vecina sa este o mare admiratoare a lui și că este ziua ei de naștere. Jurnalista l-a întrebat pe Mihail Mihailovici dacă nu ar putea să-i telefoneze vecinei sale și s-o felicite. Și ce credeți? El i-a sunat în aceeași seară, iar omagiata a fost șocată”, a povestit Maidenberg.

Jvanețchi venea cu concerte la Chișinău. A fost însă și o perioadă fără turnee în capitala noastră. ”Țin minte când a ajuns iarăși în fața publicului la Palatul Național, după o lungă absență, acolo se adunaseră foarte puțini oameni. Se părea că nu va mai reveni niciodată la Chișinău. Însă nu. Au trecut vreo doi-trei ani și Jvanețki a revenit. Și aici îl aștepta sala arhiplină a Filarmonicii Naționale, recunoscătoare și darnică în aplauze”, a mai mărturisit pictorul.

Ultima dată, Mihail Mihailovici a concertat la Chișinău în sala Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, acum patru ani. Sputnik Moldova a realizat în 2016 in reportaj despre acest concert.

Și iarăși sala plină, și iarăși ovații. Acum ele răsună virtual și simbolic, când milioane de oameni îl petrec, în gând, pe sclipitorul umorist pe ultimul drum.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0