Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când vor avea loc dezbaterile electorale – ce spune Igor Dodon

© Photo : Facebook / Dodon IgorИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele în exercițiu al Moldovei a explicat care este situația în privința dezbaterilor pe care ar urma să le aibă cu candidatul PAS Maia Sandu.

CHUȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Echipa de campanie a Maiei Sandu a propus să fie organizată o singură rundă de dezbateri în loc de două. Se presupune că aceasta va avea loc miercuri la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM). Șeful statului a vorbit despre acest lucru în cadrul emisiunii săptămânale ”Igor Dodon răspunde”.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Maia Sandu: "Voi participa la dezbateri cu Igor Dodon"

”Eu am propus două runde de dezbateri săptămâna viitoare, marți și joi. Eu înțeleg că oponenta mea are emoții. Probabil că înțelege că nu va face față la aceste dezbateri și a propus să facem o singură dezbatere, pe teren neutru, miercuri, la ASEM.

El a adăugat că a acceptat propunerea staff-ului Maiei Sandu pentru o singură rundă de dezbateri, iar vineri echipele celor doi candidați urmau să aibă o întâlnire însă aceasta nu a avut loc.

”Astăzi dimineață trebuiau să se întâlnească echipele să meargă la ASEM, însă echipa Maiei Sandu nu răspunde la telefon. Se tem probabil. Eu cred că în staff-ul Maiei Sandu s-au început dezbateri mari ca să nu meargă la dezbateri cu Dodon, pentru că înțeleg că nu au ce spune”, a precizat șeful statului care candidează pentru un al doilea mandat.

Potrivit lui Dodon, echipa candidatului PAS înțelege că dezbaterile trebuie să aibă loc pe chestiuni concrete, nu doar aberații și învinuiri de corupție. După cum consideră președintele, candidații trebuie să vorbească în cadrul acestor dezbateri despre probleme sociale importante, cum ar fi salariile, pensiile, locurile de muncă, dezvoltarea economiei țării și să spună fiecare ce a făcut concret în acest sens.

Alegerile prezidențiale în Moldova

Pe 1 noiembrie curent, în Moldova  a avut loc turul întâi al alegerilor prezidențiale. Potrivit datelor CEC, după prelucrarea tuturor proceselor verbale, Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,62%.

Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
CEC: Cum votăm în turul doi al alegerilor prezidențiale

În contextul în care în turul întâi niciun candidat nu a acumulat 50 la sută din voturile alegătorilor, va urma un al doilea tur de scrutin. Comisia Electorală Centrală a stabilit că acesta va avea loc pe 15 noiembrie.

În octombrie 2016, Dodon și Sandu la fel s-au confruntat în turul doi al alegerilor. Atunci învingător a fost Igor Dodon.

Igor Dodon pledează pentru relații bune cu toate țările și cooperarea strategică cu Rusia, dezvoltarea relațiilor cu UEEA - în timpul președinției sale, Moldova a primit statutul de observator în cadrul UEEA. Programul său include consolidarea statutului limbii ruse în Moldova ca limbă de comunicare interetnică și combaterea falsurilor care denaturează istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Maia Sandu este considerată principalul candidat pro-occidental, pe care mizează atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul. Ea pledează pentru integrarea Moldovei în UE și este gata să discute planurile de aprofundare a cooperării cu NATO în toate domeniile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0