CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat astăzi modalitățile de votare pentru turul al doilea de scrutin al alegerilor președintelui Republicii Moldova, din 15 noiembrie 2020.
CEC a anunțat că declarațiile privind locul nou de ședere depuse la organul administrației publice locale sunt valabile și pentru turul al doilea de scrutin. Declarația de ședere este procedura prin care cetățeanul cu drept de vot declară locul aflării sale în ziua alegerilor.
Alegătorii vor avea posibilitatea să solicite votarea cu urna mobilă până la ora 18:00 a zilei de 14 noiembrie. În ziua de 15 noiembrie, doritorii de a vota cu urma mobilă vor depune cererile numai până la ora 15:00.
Biroul electoral va recepționa toate aceste cereri și în baza lor va întocmi o listă electorală „pentru votarea la locul aflării”. Cu această listă, doi membri ai biroului se vor deplasa la adresele comunicate de solicitanți și în baza ei vor vota doar persoanele care au depus cereri în acest sens. Cererile depuse pentru turul întâi nu sunt valabile și la turul al doilea, subliniază CEC.
Dacă alegătorul dorește să voteze la o altă secție de votare sau într-o altă localitate, el va depune o cerere la biroul electoral al secției de votare la care este arondat, va face dovada cu actul de identitate că are dreptul să voteze la această secție de votare și va primi un certificat pentru drept de vot. Cu acest certificat el va putea vota la orice secție de votare deschisă pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, certificatele eliberate pentru turul întâi nu sunt valabile și pentru turul al doilea de scrutin.
Studenții și elevii cu drept de vot, care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință în localitatea în care își fac studiile, vor vota în cadrul alegerilor prezidențiale conform regulilor generale. Respectiv, aceștia vor vota în secția de votare care corespunde domiciliului sau reședinței valabile sau pot solicita certificatul cu drept de vot, potrivit CEC.
Menționăm că pentru turul doi vor fi tipărite 3.605.517 de buletine de vot. Tipărirea lor a început în seara de 4 noiembrie, iar primele care urmează a fi tipărite sunt buletinele destinate secțiilor de votare de peste hotare, într-un tiraj de 671.500 de exemplare, dintre care 583.100 în limba română și 88.400 în limba rusă.
Pentru secțiile de votare din țară se vor tipări 2.934.017 de buletine de vot - 2. 168. 620 în limba română și 765.397 în limba rusă.
În buletin, pe prima poziție va fi înscris candidatul care a acumulat mai multe voturi în primul tur al scrutinului – Maia Sandu (36,16%), desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, iar pe poziția a doua – Igor Dodon (32,62% din voturi), candidat independent, a decis CEC.
Buletinul de vot va conține 2 patrulatere cu lungimea de 112 mm și lăţimea de 140 mm și va fi tipărit pe hârtie opacă (mată) de culoare „gri afumat”, la fel ca pentru primul tur.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova