Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lucruri neștiute din viața lui Emil Loteanu

© Sputnik / Rodion ProcaBoris Druță
Boris Druță - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi consemnăm 84 de ani de la nașterea celui mai cunoscut regizor și scenarist moldovean, Emil Loteanu. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocatul Boris Druță a dezvăluit lucruri mai puțin știute despre activitatea celebrului regizor.
Avocat: Lucruri neștiute din viața lui Emil Loteanu

Pe 6 noiembrie, cel mai cunoscut regizor moldovean, Emil Loteanu, ar fi împlinit 84 de ani. În Uniunea Sovietică nu a existat om care să nu fi auzit de Emil Loteanu și să nu-i fi cunoscut filmele. Astăzi, creațiile regizorului au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume, peliculele cinematografice ale acestuia fiind vizionate cu sufletul la gură chiar și de tinerele generații.

Boris Druță își amintește cu mult drag de regretatul regizor moldovean. Avocatul l-a reprezentat de câteva ori în procese de judecată, iar între timp au devenit și buni prieteni.

"Emil Loteanu a candidat la funcția de președinte tot în acea campanile electorală când se ducea o luptă acerbă între Lucinschi și Snegur. O publicație de la noi a refuzat să-i publice programa electorală, iar noi am inițiat atunci un proces de judecată. Atunci l-am cunoscut pentru prima dată", a povestit Boris Druță.

Avocatul mai spune că, la sfârșitul anilor 90, cunoscutul regizor și scenarist era nevoit să vândă moara bunicului din localitatea Clocușna, raionul Ocnița, pentru că avea nevoie de bani la producerea unui film. Întrucât moara a fost naționalizată, regizorul a apelat din nou la serviciile sale.

Кинорежиссер Эмиль Лотяну - Sputnik Moldova
Republica Moldova
In memoriam Emil Loteanu - legenda cinematografiei

"Emil Loteanu era precum un copil naiv, care credea că dacă este lege, atunci  va fi mereu respectată", a subliniat interlocutorul.

Boris Druță a mai povestit că a avut o frumoasă relație de prietenie cu regretatul Emil Loteanu. Împreună mergeau la spectacole, își povesteau istorii din viața personală. Avocatul a scris și o carte pe care i-a dedicat-o bunului său prieten.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0