Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

In memoriam Emil Loteanu - legenda cinematografiei

© Sputnik / А. Корнющенко / Accesați arhiva multimediaКинорежиссер Эмиль Лотяну
Кинорежиссер Эмиль Лотяну - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai cunoscut regizor moldovean, Emil Loteanu, omul care a dus faima țării noastre în lume, ar fi împlinit astăzi 84 de ani.

CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Marele regizor, scenarist şi poet Emil Loteanu, care s-a bucurat de un succes fulminant în întreaga Uniune Sovietică, ar fi împlinit astăzi 84 de ani. Și se pare că nu a existat om care să nu fi auzit de filmele lui. Loteanu este cunoscut în primul rând pentru capodoperele sale din cinematografia internațională: ”O șatră urcă la cer”, ”Poienile roșii”, ”Gingașa și tandra mea fiară”, ”Ana Pavlova” și altele.

Copilăria lui Loteanu

Emil Loteanu s-a născut în 1936 în localitatea Clocușna din raionul Ocnița. Ștrămoșii pe linie paternă ai reputatului regizor proveneau din Bucovina. De altfel, prin venele lui a curs sânge ucrainean, moldovenesc, rus și polonez. 

© Sputnik / Галина Кмит / Accesați arhiva multimediaRegizorul Emil Loteanu
In memoriam Emil Loteanu - legenda cinematografiei  - Sputnik Moldova
Regizorul Emil Loteanu

Bunicul lui deținea o moară, familia fiind considerată destul de înstărită. Când teritoriul în care locuiau a fost anexat la URSS, moara a fost naționalizată, exista riscul să fie confiscată toată averea, precum și riscul represiunilor. Așa că familia Lotoţchi (astfel de nume avea inițial) s-a mutat la București și și-a schimbat numele în Loteanu. După moartea tatălui, Loteanu a decis să se mute în URSS. O vreme el nu a avut un loc stabil de trai: înnopta prin depozite și cămine. La începutul anilor 50, viitorul regizor pleacă la Moscova unde a studiat regia.

Studiile și activitatea maestrului Emil Loteanu

În perioada 1954-1962, Emil Loteanu a studiat actoria la Școala Teatrală de pe lângă Teatrul Academic de Artă (MHAT) din Moscova. În paralel, din 1956-1962 a urmat cursuri de regie la Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din capitala URSS.

După absolvire a fost angajat la studioul Moldova-film, iar între 1973 și 1983 a fost regizor la celebrul  „Mosfilm” de la Moscova. 

A revenit în Moldova în 1985. Peste doi ani devine președinte al Uniunii Cineaștilor - funcție pe care a deținut-o până în 1992.

Creația lui Loteanu

"Lăutarii", " Anna Pavlova", „Dulcea şi tandra mea fiară", „Luceafărul", "Poienile roşii" sunt cele mai cunoscute opere cinematografice ale lui Emil Loteanu.

© Sputnik / Тимофеев / Accesați arhiva multimediaImagine din filmul „O tabără urcă la cer”
In memoriam Emil Loteanu - legenda cinematografiei  - Sputnik Moldova
Imagine din filmul „O tabără urcă la cer”

Dar a încununat toate aceste opere pelicul a "O șatră urcă la cer", scenariul căruia a fost creat în baza mai multor nuvele ale scriitorului rus Maxim Gorki. 

Acțiunea se petrece la începutul secolului XX în Basarabia.
Filmul prezinta povestea de dragoste dintre frumoasa țigancă Rada și hoțul de cai Zobar, asa cum este descrisa la începutul nuvelei "Makar Ciudra" a lui Gorki.

Cum l-a invitat Emil Loteanu pe Robert De Niro în URSS

Vedeta de la Hollywood Robert De Niro ar fi putut juca unul dintre rolurile principale dintr-un film al legendarului cineast moldovean Emil Loteanu.

Și aceasta nu este un zvon - pe internet circulă demult timp o fotografie care îi surprinde pe cei doi mari artiști în Piața Roșie din Moscova. De Niro și Loteanu își țin fiii pe umeri.

Actorul rus Mihail Kazakov a reamintit despre această întâlnire. El a fost uimit de temperamentul energicului moldovean. Aceasta s-a întâmplat în 1983. Iată ce menționa el în memoriile sale/

„... Ne așteptam că acest tip cu părul creț (Emil Loteanu - n.red.) după absolvire se va întoarce în Chișinăul său natal pentru a implementa n cinematografie sistemul lui Konstantin Sergheievici. Totuși, un moldoveanul descurcăreț și talentat s-a recalificat și a devenit regizor de film, realizând că astfel ar fi mai interesant în toate sensurile. La început a filmat la „Moldova-film”, apoi a ajuns la Moscova. Mai mult, a ajuns printre prezentatori și apoi a început să filmeze aproape fime „rusp-americane”, cu un buget corespunzător. (...) Odată mi-a zis „Michael (dintr-un anumit motiv mi se adresa întotdeauna la manieră străină: Michael, Michel, Moischel), - a spus regizorul, cu luleaua în gură, ai vrea să ți-l prezint acum pe Robert De Niro? 

- Emil, scoate pipa din gură, că și fără ea ai probleme cu dicția în rusă. Pe cine vrei să mi-l prezinți?

- Cu Robert De Niro. Nu l-ai văzut în filme?

- Emka, nu mă mai păcăli! Cine mai este De Niro?

- Uită-te, iată-l!

Moscova, anul 83, februarie. (...)Un bărbat de statură mică coboară pe scări, cu părul tuns scurt, cu pantaloni, o jachetă sport, foarte asemănător cu un caucazian. „Caucazianul” se apropie. Într-adevăr e Robert De Niro însuși.

Marele De Niro - „șofer de taxi”, „taur”, „vânător de căprioare”, căruia îi strâng mâna întinsă! Și în engleza mea stâlcită bâlbâi ceva despre cât de încântat sunt de filmele cu participarea lui”, a menționat actorul rus.

Kazakov a mai amintit că o altă legendă a cinematografiei americane, regizorul Michael Powell, a fost trimisă din Statele Unite în ajutorul lui Loteanu, care i-a și recomandat recomandat echipei de filmare și oficialilor sovietici să-l invite pe De Niro.

Dar aceste planuri nu s-au împlinit. Conducerea Comitetului cinematografic de stat a refuzat participarea în filmul sovietic a vedetei de la Hollywood, cel mai probabil din cauza rolului său din filmul "Deer Hunter" despre războiul din Vietnam.

Moartea regizorului

Loteanu, care astăzi ar fi împlinit 84 de ani, a dus famima țării în întreaga lume. Regizorul era considerat un adevărat despot pe platoul de filmare și un romantic incurabil, un om sensibil și bun în viața de toate zilele - așa era marele artist pentru cei din anturajul său...

Emil Loteanu a încetat din viață la data de 18 aprilie 2003, într-un spital din Moscova, fiind înmormântat în cimitirul Vagankovo din capitala Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0