CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Marele regizor, scenarist şi poet Emil Loteanu, care s-a bucurat de un succes fulminant în întreaga Uniune Sovietică, ar fi împlinit astăzi 84 de ani. Și se pare că nu a existat om care să nu fi auzit de filmele lui. Loteanu este cunoscut în primul rând pentru capodoperele sale din cinematografia internațională: ”O șatră urcă la cer”, ”Poienile roșii”, ”Gingașa și tandra mea fiară”, ”Ana Pavlova” și altele.
Copilăria lui Loteanu
Emil Loteanu s-a născut în 1936 în localitatea Clocușna din raionul Ocnița. Ștrămoșii pe linie paternă ai reputatului regizor proveneau din Bucovina. De altfel, prin venele lui a curs sânge ucrainean, moldovenesc, rus și polonez.
Bunicul lui deținea o moară, familia fiind considerată destul de înstărită. Când teritoriul în care locuiau a fost anexat la URSS, moara a fost naționalizată, exista riscul să fie confiscată toată averea, precum și riscul represiunilor. Așa că familia Lotoţchi (astfel de nume avea inițial) s-a mutat la București și și-a schimbat numele în Loteanu. După moartea tatălui, Loteanu a decis să se mute în URSS. O vreme el nu a avut un loc stabil de trai: înnopta prin depozite și cămine. La începutul anilor 50, viitorul regizor pleacă la Moscova unde a studiat regia.
Studiile și activitatea maestrului Emil Loteanu
În perioada 1954-1962, Emil Loteanu a studiat actoria la Școala Teatrală de pe lângă Teatrul Academic de Artă (MHAT) din Moscova. În paralel, din 1956-1962 a urmat cursuri de regie la Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din capitala URSS.
După absolvire a fost angajat la studioul Moldova-film, iar între 1973 și 1983 a fost regizor la celebrul „Mosfilm” de la Moscova.
A revenit în Moldova în 1985. Peste doi ani devine președinte al Uniunii Cineaștilor - funcție pe care a deținut-o până în 1992.
Creația lui Loteanu
"Lăutarii", " Anna Pavlova", „Dulcea şi tandra mea fiară", „Luceafărul", "Poienile roşii" sunt cele mai cunoscute opere cinematografice ale lui Emil Loteanu.
Dar a încununat toate aceste opere pelicul a "O șatră urcă la cer", scenariul căruia a fost creat în baza mai multor nuvele ale scriitorului rus Maxim Gorki.
Cum l-a invitat Emil Loteanu pe Robert De Niro în URSS
Vedeta de la Hollywood Robert De Niro ar fi putut juca unul dintre rolurile principale dintr-un film al legendarului cineast moldovean Emil Loteanu.
Și aceasta nu este un zvon - pe internet circulă demult timp o fotografie care îi surprinde pe cei doi mari artiști în Piața Roșie din Moscova. De Niro și Loteanu își țin fiii pe umeri.
Actorul rus Mihail Kazakov a reamintit despre această întâlnire. El a fost uimit de temperamentul energicului moldovean. Aceasta s-a întâmplat în 1983. Iată ce menționa el în memoriile sale/
„... Ne așteptam că acest tip cu părul creț (Emil Loteanu - n.red.) după absolvire se va întoarce în Chișinăul său natal pentru a implementa n cinematografie sistemul lui Konstantin Sergheievici. Totuși, un moldoveanul descurcăreț și talentat s-a recalificat și a devenit regizor de film, realizând că astfel ar fi mai interesant în toate sensurile. La început a filmat la „Moldova-film”, apoi a ajuns la Moscova. Mai mult, a ajuns printre prezentatori și apoi a început să filmeze aproape fime „rusp-americane”, cu un buget corespunzător. (...) Odată mi-a zis „Michael (dintr-un anumit motiv mi se adresa întotdeauna la manieră străină: Michael, Michel, Moischel), - a spus regizorul, cu luleaua în gură, ai vrea să ți-l prezint acum pe Robert De Niro?
- Emil, scoate pipa din gură, că și fără ea ai probleme cu dicția în rusă. Pe cine vrei să mi-l prezinți?
- Cu Robert De Niro. Nu l-ai văzut în filme?
- Emka, nu mă mai păcăli! Cine mai este De Niro?
- Uită-te, iată-l!
Moscova, anul 83, februarie. (...)Un bărbat de statură mică coboară pe scări, cu părul tuns scurt, cu pantaloni, o jachetă sport, foarte asemănător cu un caucazian. „Caucazianul” se apropie. Într-adevăr e Robert De Niro însuși.
Marele De Niro - „șofer de taxi”, „taur”, „vânător de căprioare”, căruia îi strâng mâna întinsă! Și în engleza mea stâlcită bâlbâi ceva despre cât de încântat sunt de filmele cu participarea lui”, a menționat actorul rus.
Kazakov a mai amintit că o altă legendă a cinematografiei americane, regizorul Michael Powell, a fost trimisă din Statele Unite în ajutorul lui Loteanu, care i-a și recomandat recomandat echipei de filmare și oficialilor sovietici să-l invite pe De Niro.
Dar aceste planuri nu s-au împlinit. Conducerea Comitetului cinematografic de stat a refuzat participarea în filmul sovietic a vedetei de la Hollywood, cel mai probabil din cauza rolului său din filmul "Deer Hunter" despre războiul din Vietnam.
Moartea regizorului
Loteanu, care astăzi ar fi împlinit 84 de ani, a dus famima țării în întreaga lume. Regizorul era considerat un adevărat despot pe platoul de filmare și un romantic incurabil, un om sensibil și bun în viața de toate zilele - așa era marele artist pentru cei din anturajul său...
Emil Loteanu a încetat din viață la data de 18 aprilie 2003, într-un spital din Moscova, fiind înmormântat în cimitirul Vagankovo din capitala Rusiei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova