Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce oamenii își pun atât de mult speranța în președinte

© Sputnik / Victor IovvaРоман Михэеш.
Роман Михэеш. - Sputnik Moldova
Abonare
Политический аналитик объяснил значимость фигуры главы государства для граждан страны, какими полномочиями он наделен, и может ли реально изменить жизнь народа к лучшему.

CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. Comunitatea de experți din Moldova și-a exprimat în mod repetat opinia că președintelui ar trebui să i se acorde puteri constituționale mai largi și că o parte semnificativă a puterii executive a țării ar trebui să i se transfere.

Unii experți cred chiar că președintele ar trebui să conducă cabinetul de miniștri al țării, iar postul de prim-ministru ar trebui dizolvat.

În cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăieș a analizat competențele președintelui țării. 

"După ce Moldova a revenit la alegerile președintelui de către popor, el a devenit de fapt o figură puternică în statul nostru, oamenii se așteaptă să rezolve multe probleme. Potrivit Constituției, puterile sale sunt apropiate de o formă semi-prezidențială a puterii de stat, în timp ce în Moldova este o formă de guvernare parlamentară”, povestește interlocutorul.

Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri 2020: Buletinul de vot pentru turul doi – aprobat
Potrivit expertului, textul actual al Legii Fundamentale a țării a fost în mare parte copiat din Constituția României din 1991, iar autorii ultimei, la rândul lor, au împrumutat un astfel de text din versiunea franceză. Așadar, astăzi puterile președintelui constau în faptul că el este comandantul suprem al forțelor armate, semnează legile adoptate de Parlament, numește judecători și diplomații și propune candidatul la funcția de prim-ministru.

"Președintelui i-au fost extinse împuternicirile în domeniul securității, el îl numește pe directorul SIS, conduce ședințele Consiliului Suprem de Securitate al țării. Aceasta nu este deloc o figură neînsemnată și formală", a adăugat Mihăieș.

Deosebit de eficientă din punct de vedere al puterii este cooperarea constantă a șefului statului în tandem cu prim-ministrul, cei doi personificând completitudinea deplină a puterii executive din țară, a adăugat expertul, precizând că acesta este motivul pentru care oamenii au participat atât de activ la primul tur al alegerilor din 1 noiembrie, făcând o asociere directă între așteptările lor cu posibilitățile viitorului președinte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0