CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. Comunitatea de experți din Moldova și-a exprimat în mod repetat opinia că președintelui ar trebui să i se acorde puteri constituționale mai largi și că o parte semnificativă a puterii executive a țării ar trebui să i se transfere.
Unii experți cred chiar că președintele ar trebui să conducă cabinetul de miniștri al țării, iar postul de prim-ministru ar trebui dizolvat.
În cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăieș a analizat competențele președintelui țării.
"După ce Moldova a revenit la alegerile președintelui de către popor, el a devenit de fapt o figură puternică în statul nostru, oamenii se așteaptă să rezolve multe probleme. Potrivit Constituției, puterile sale sunt apropiate de o formă semi-prezidențială a puterii de stat, în timp ce în Moldova este o formă de guvernare parlamentară”, povestește interlocutorul.
"Președintelui i-au fost extinse împuternicirile în domeniul securității, el îl numește pe directorul SIS, conduce ședințele Consiliului Suprem de Securitate al țării. Aceasta nu este deloc o figură neînsemnată și formală", a adăugat Mihăieș.
Deosebit de eficientă din punct de vedere al puterii este cooperarea constantă a șefului statului în tandem cu prim-ministrul, cei doi personificând completitudinea deplină a puterii executive din țară, a adăugat expertul, precizând că acesta este motivul pentru care oamenii au participat atât de activ la primul tur al alegerilor din 1 noiembrie, făcând o asociere directă între așteptările lor cu posibilitățile viitorului președinte.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova