CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Observatorii care au fost acreditați pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale își pot continua activitatea și în turul al doilea de scrutin, care va avea loc în duminica de 15 noiembrie, a precizat astăzi Comisia Electorală Centrală (CEC).
În același timp, la CEC sau la consiliile electorale de circumscripție pot fi depuse cereri noi vizând acreditarea observatorilor pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Termenul limită de depunere a documentelor necesare este ziua de sâmbătă, 7 noiembrie, a anunțat CEC.
La primul tur al scrutinului prezidențial din 1 noiembrie, CEC a acreditat 2.220 de observatori – 1.911 naționali și 309 internaționali.
Modalitatea de acreditare a observatorilor, drepturile și obligațiile acestora sunt descrise în Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora.
Mai menționăm că astăzi membrii CEC au avut o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în cadrul căreia a fost făcută o retrospectivă a acțiunilor de organizare a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 în străinătate.
La întâlnire „au fost identificate soluții pentru o mai bună derulare a celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial din 15 noiembrie curent”, potrivit CEC.
CEC și MAEIE au apreciat drept constructivă conlucrarea lor în cadrul organizării primului tur al alegerilor. Părțile au menționat că este de datoria lor să creeze „condiții optime și să identifice mecanisme ce ar facilita accesul la votare, astfel încât mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați în străinătate să-și poată exercita liber și nestingherit dreptul de vot”.
Potrivit CEC, în conformitate cu prevederile legislației electorale, turul II de scrutin se organizează și se desfășoară în aceleași condiții ca și turul I de scrutin (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale).
Pentru turul doi vor fi tipărite 3.605.517 de buletine de vot. Tipărirea lor a început în seara de 4 noiembrie, iar primele care urmează a fi tipărite sunt buletinele destinate secțiilor de votare de peste hotare, într-un tiraj de 671.500 de exemplare, dintre care 583.100 în limba română și 88.400 în limba rusă.
Pentru secțiile de votare din țară se vor tipări 2.934.017 de buletine de vot - 2. 168. 620 în limba română și 765.397 în limba rusă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova