Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Analist: Sunt posibile alegeri parlamentare anticipate

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul actual poate fi dizolvat cu ușurință și organizate alegeri parlamentare anticipate, dacă la o asemenea înțelegere vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu, apreciază analistul politic Roman Mihăeș.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Parlamentul actual poate fi dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate, dacă Igor Dodon și Maia Sandu vor face o asemenea înțelegere, apreciază analistul politic Roman Mihăeș, într-o postare pe Facebook.

Roman Mihăeș precizează că, în baza articolului 85 din Constituție, Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu adoptă legi pe parcursul a trei luni (90 de zile). 

„Apropo, ultima ședință a Parlamentului în plen a fost la 11 septembrie. Au trecut 53 de zile. Până la 90 de zile mai sunt 37 de zile, motiv de dizolvare a Parlamentului de către urmatorul Președinte. Dacă se înțeleg Dodon cu Sandu, după alegerile prezidențiale, vom avea anticipate repede, un baza art. 85 din Constituție”, a apreciat Roman Mihăeș.

Iată ce prevede Constituția la „Articolul 85. Dizolvarea Parlamentului”:

(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
CEC: Cum votăm în turul doi al alegerilor prezidențiale

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(3) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Ieri, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat, după o întâlnire cu Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru: „Am reiterat angajamentul meu, făcut anterior public, că vom curăța președinția și apoi vom curăța parlamentul. Vom identifica metodele legale prin care să declanșăm alegeri anticipate, astfel încât în Parlament să ajungă oameni care îi reprezintă pe cetățeni”.

Despre alegeri anticipate a vorbit de mai multe ori și președintele Igor Dodon, care candidează pentru un al doilea mandat prezidențial. În opinia sa, actualul Parlament trebuie dizolvat cât mai curând.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Când ar putea avea loc în Moldova alegeri parlamentare anticipate

„Suntem într-o situație deloc simplă când vorbim de acest Parlament, care nu corespunde rezultatelor alegerilor din 24 februarie 2019. Au apărut transfugi. Noi am început coaliția în martie cu 57 de deputați, acum suntem la limită. Nu am primit niciun deputat din alt partid să treacă la noi. Unul de la PSRM a încercat să plece de la noi, cel care făcea live-uri din lanuri și l-am adus acasă”, a declarat Igor Dodon.

Ultimele alegeri parlamentare, în urma cărora a rezultat componența actualului for legislativ, au avut loc pe 24 februarie 2019. Potrivit Constituției Republicii Moldova, mandatul deputaților este de patru ani, socotiți de la data ultimelor alegeri ordinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0