Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când ar putea avea loc în Moldova alegeri parlamentare anticipate

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 1 noiembrie, cetățenii vor trebui să aleagă președintele țării. Politicienii sunt prinși acum în campania electorală, mulți ar vrea însă să știe dacă va fi dizolvat actualul Parlament și dacă vor avea loc alegeri anticipate în organul legislativ.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Probabilitatea declanșării unor alegerilor anticipate în parlamentul țării este destul de mare – acest lucru este determinat și de poziția președintelui în funcție, Igor Dodon, și de construcția politică formată în jurul acestuia – Cabinetul de Miniștri în frunte cu Ion Chicu, conducerea organului legislativ suprem în persoana Zinaidei Greceanîi, fracțiunea loială a socialiștilor. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de analistul politic Roman Mihăieș.

”Alegerile parlamentare anticipate sunt interesante pentru președintele Dodon. Prin intermediul acestora, el ar putea soluționa concomitent câteva chestiuni. Pe de altă parte, aceste alegeri sunt avantajoase și pentru liderul pas, Maia Sandu. Ea poate în felul acesta să elimine din spațiul politic al țării partidul condus de Andrei Năstase. Între aceștia există contradicții ireconciliabile și aici supraviețuiește cel mai puternic”, a subliniat expertul.

Totodată, Mihăieș consideră că pentru unele partide parlamentare aceste alegeri nu sunt deloc avantajoase, menționând printre ele formațiunile politice ”Șor”, ”Pro Moldova” – pentru acestea, din punct de vedere tactic, amânarea este mai acceptabilă. Pentru o mai mare vizibilitate pe arena politică a țării, potrivit analistului, ele ar ave nevoie minim de un an și jumătate-doi.

Vasile Tarlev - Sputnik Moldova
Un fost premier, despre viitorul Moldovei după alegeri

”În linii mari, actuala componență a Parlamentului și-a pierdut reprezentativitatea, respectul din partea cetățenilor. Acest Parlament a fost ales încă pe timpul lui Vlad Plahotniuc în baza sistemului electoral mixt. Practic – este creatura lui”, a menționat analistul.

Pe parcursul unui an, situația din țară s-a schimbat cardinal, realegerea Parlamentului va permite ca deputații să-și recâștige respectul poporului, să fie însănătoșită clasa politică a țării, consideră interlocutorul. Mihăieș a numit drept termen ideal pentru alegerile parlamentare anticipate lunile martie-aprilie a anului viitor.

Cetățenii au ales actuala componență a organului legislativ suprem în februarie 2019. Următoarele alegeri, în cazul în care Parlamentul își va duce mandatul până la capăt, ar putea să aibă loc în martie 2023.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0