Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegeri 2020: Minoritățile etnice și-au exprimat viziunea  

© Photo : Miroslav RotariВыборы президента Молдовы
Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanți ai comunităților etnice s-au declarat îngrijorați de îndemnurile unor forțe politice de natură să destabilizeze situația social-politică și pacea interetnică.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Reprezentați ai minorităților etnice din Republica Moldova s-au pronunțat în favoarea „păcii interetnice”, „valorilor tradiționale” și în sprijinul „forțelor politice sănătoase” în cadrul unei conferințe de presă cu tema „Situația dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova”, organizată astăzi.

Igor Dodon declarații de presă după alegeri - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a vorbit despre statutul limbii ruse în Moldova

La evenimentul moderat de Nikolai Terzi, preşedinte al Comunităţii Găgăuze, au mai participat reprezentanți ai comunităților ucraineană, rusă, belarusă, bulgară, greacă, evreiască. 

Nikolai Terzi a constatat, între altele, că, în contextul votului din primul tur al scrutinului prezidențial, unii activiști politici au procedat la un fel de divizare a locuitorilor din stânga Nistrului, calificându-i drept „separatiști” pe cei care mergeau să voteze pe malul drept, dar percepându-i ca parte integrantă a diaspora pe transnistrenii aflați la muncă peste hotare, de rând cu alți cetățeni moldoveni.

„Din 500 de mii de transnistreni, jumătate tot se află peste hotare la muncă”, a spus Nikolai Terzi.

„Suntem îngrijorați de situația social-politică din preajma turului doi”, a declarat Vitalii Mrug, reprezentantul comunității ucrainene.

Презентация предвыборной платформы независимого кандидата на пост президента Игоря Додона  - Sputnik Moldova
Igor Dodon îi propune două runde de dezbateri Maiei Sandu

„Suntem îngrijorați de declarațiile unor foști politicieni, foști candidați, care cheamă la ocuparea Parlamentului, amenință să pornească cu bâte către Parlament, pentru a determina alegeri parlamentare anticipate. Nu trebuie să uităm că deja am trecut prin asta – maidanul din Ucraina, Parlamentul incendiat pe 7 aprilie 2009. Am obținut ceva bun din asta? Trebuie să tragem concluziile corecte”, a spus Vitalii Mrug.

El a spus că oamenii ce fac parte din minoritățile etnice optează „pentru păstrarea păcii interetnice”, „valorile și tradițiile tradiționale precum familia”, „credința – ortodoxă în general, dar și pentru celelalte confesiuni – musulmană, evreiască”.

Vitalii Mrug a spus că etniile sprijină „forțele sănătoase care nu vor admite repetarea greșelilor de până acum”.

El a precizat că ucrainenii constituie „cea mai numeroasă comunitate, după moldoveni”. „Noi locuim aici de secole. Unii au venit pe timpul URSS, alții, ca mine, s-au născut aici. În general, noi ne considerăm moldoveni și Republica Mooldova este Patria noastră, iar Ucraina este Patria istorică”, a mai declarat Vitalii Mrug.

Pe 15 noiembrie va avea loc turul doi al alegerilor prezidențiale, la care competiția pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se va da între Igor Dodon și Maia Sandu. În turul întâi, din 1 noiembrie, Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,62%.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0