Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune un expert despre atacul terorist de la Viena

© Sputnik / Mihai CarausValentin Beniuc
Valentin Beniuc - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", doctorul habilitat în științe politice Valentin Beniuc și-a exprimat opinia cu privire la atentatul terorist ce a avut loc aseară la Viena, dar și la atacul de la Nisa.
Interviu cu Valentin Beniuc

În opinia lui Valentin Beniuc, scopul acestor atacuri teroriste a fost de a induce panică în societate. De această dată, ținta atacului a fost orașul Viena, Austria, iar alegerea locului unde s-a produs tragedia nu este întâmplătoare.

"Când vorbești de Viena, apare pacea în preajma ta, valsul vienez, oameni care-și trăiesc viața liber și cuminți. Și aceste lucruri nu sunt compatibile și probabil, de aceea a fost organizat într-o țară pașnică, într-un oraș extrem de frumos, pentru ca să fie izbitor însuși faptul. Ce este actul terorist? Un mod de a-i înspăimânta pe oameni, de a-i pune în derută, ca mai apoi să faci ce vrei cu ei", a explicat în studioul Sputnik Valentin Beniuc.

Pe de altă parte, atentatul este o replică la declarația lui Emanuel Macron, care a încurajat insultarea profetului Mohamed, prin afirmația făcută după uciderea unui profesor care le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul, spune Beniuc.

Sebastian Kurz - Sputnik Moldova
Atac terorist la Viena: Reacția cancelarului Austriei
"Lucrurile se trag ca o trenă de la migrațiunea din 2011-2015 și, cu părere de rău, am impresia că acestea vor continua. Politicienii se gândesc la scorul lor politic și nu încearcă să rezolve problemele. Președintele Macron a avut neatenția să dea calificări nu dintre cele mai potrivite în ceea ce privește caricaturile făcute la adresa profetului Mahomed", a menționat invitatul.

Mai mult, Valentin Beniuc a remarcat faptul că ambele atacuri au fost comise în locuri și spații pașnice. Autorii acestor crime au urmărit contrastul dintre ceea ce este pașnic și ceea ce înseamnă moarte, frică. În acest sens, autoritățile și societatea în ansamblu trebuie să rezolve problema atentatelor teroriste.

Poliția franceză, în fața bisericii Notre Dame din Nisa, după atac - Sputnik Moldova
Societate
Atacul terorist din Nisa: toate detaliile – VIDEO și FOTO
"Aici toți ar trebuie să se gândească și să nu provoace. Trebuie găsite soluții de ordin operativ, dar și soluții strategice. Cine are dreptul să insulte pe cineva? Nu zic că trebuie de îndreptățit acești oameni(…) Trebuie doar să înțelegem că avem nevoie de o securitatea comună. Dacă vrem să ne asigurăm viața, trebuie să ne gândim unul la celălalt", a conchis el.

Amintim că în seara zilei de ieri, un atac terorist sângeros a avut loc la Viena. Un grup de necunoscuți a atacat o sinagogă. Sunt mai multe victime – morți și răniți. Potrivit RIA Novosti, numărul morților ar fi ajuns la patru persoane, alte 15 fiind rănite, inclusiv un polițist. Unul dintre atacatori a fost neutralizat

Cu câteva zile înainte, în interiorul bisericii Notre-Dame din orașului francez Nisa a avut loc un alt atac terorist, comis la nici două săptămâni după uciderea brutală, de către un islamist radicalizat de origine cecenă, a unui profesor lângă şcoala unde preda. În urma atacului, trei persoane și-au pierdut viața.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0