Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atacul terorist din Nisa: toate detaliile – VIDEO și FOTO

© AFP 2024 / VALERY HACHEPoliția franceză, în fața bisericii Notre Dame din Nisa, după atac
Poliția franceză, în fața bisericii Notre Dame din Nisa, după atac - Sputnik Moldova
Abonare
Franța a ridicat sistemul de alertă împotriva terorismului la cel mai înalt nivel în urma atacului de la Nisa, comis la nici două săptămâni după uciderea brutală, de către un islamist radicalizat de origine cecenă, a unui profesor lângă şcoala unde preda.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik. Joi dimineaţa, două persoane au fost ucise în interiorul bisericii Notre-Dame din sudul orașului francez Nisa, potrivit relatărilor din presa locală, în timp ce o a treia persoană a reușit să scape de atacator, dar ulterior a murit din cauza rănilor.

Este vorba de o femeie de 70 ani care a fost decapitată, iar unui bărbat, de 45 de ani, a fost rănit grav la gât chiar în interiorul bisericii. De asemenea, o femeie de 30 de ani a fost înjunghiată de mai multe ori, iar ulterior a murit. De asemenea, se crede că şi alte persoane au fost rănite în atac.

Suspectul a fost împușcat de polițiști, fiind rănit şi a fost dus la spital. Procurorii francezi au deschis o anchetă teroristă cu privire la atac.

​Video cu intervenția poliției în timpul atacului

Pe rețelele de socializare a fost distribuită o înregistrare video cu intervenția poliției în timpul atacului terorist asupra bazilicii Notre-Dame din Nisa.

Filmat dintr-o clădire aflată vizavi de intrarea principală, în înregistrare se vede cum mai mulți ofițeri intră rapid în clădire. Un polițist care stă lângă o altă ușă a bazilicii intră și el la scurt timp.

La câteva ore după atac, poliția din Avignon, sud-estul Franței, a împușcat și ucis un bărbat după ce acesta ar fi încercat să-i atace cu un cuțit. Ulterior, la Lyon, un suspect înarmat cu un „cuțit lung” a fost reținut de autorități, în timp ce se presupune că încerca să comită un atac.

Cine este atacatorul

Potrivit unor surse apropiate de caz, citate de AFP, autorul atacului de la Nisa este un tunisian de 21 de ani, care a ajuns recent în Franța de pe insula italiană Lampedusa. Teroristul a ajuns în Europa la sfârșitul lunii septembrie și a venit în Franța la începutul lunii octombrie. AFP indică faptul că numele său este Brahim Aoussaoui. La sosirea acestuia, a fost introdus în carantină în Italia și apoi obligat să părăsească țara, deoarece nu era un solicitant de azil, potrivit Sputnik France.

De asemenea, anchetatorii au în posesia lor un document de la Crucea Roșie italiană care corespunde identității lui Brahim Aouissaoui, adaugă AFP referindu-se la o altă sursă apropiată cazului. În același timp, Reuters a precizat, referindu-se la o sursă a poliției, că identitatea agresorului trebuie încă verificată.

Anterior, cotidianul local Nice-Matin anunțase că, potrivit informațiilor sale, agresorul este un tunisian de 21 de ani care ar fi fost necunoscut serviciilor de poliție înainte de atacul de joi.

În timpul vizitei sale la Nisa, președintele francez Emmanuel Macron a spus https://ro.sputnik.md/International/20201029/32214787/Atacul-de-la-Nisa-comis-de-un-terorist-islamist-Macron.html că atacul revoltător cu cuțitul a fost comis de un terorist islamist.

De asemenea, primarul orașului Nisa, Christian Estrosi, l-a descris https://ro.sputnik.md/International/20201029/32207623/Franta-atac-terorist-3-morti---s-a-strigat-Allahu-Akbar.html pe atacator ca fiind un „islamo-fascist” și le-a spus reporterilor că bărbatul a continuat să strige „Allahu Akbar”, „chiar și când se afla sub tratament”, potrivit RT.

„Țara noastră nu mai poate să fie mulțumită cu legile păcii pentru a anihila islamo-fascismul”, a scris Estrosi pe Twitter, la care a adăugat hashtagul #SamuelPaty în onoarea profesorului francez decapitat acum 14 zile.

 

Amenințarea teroristă este „foarte mare” în Franţa

După atacul sângeros, ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a convocat o întâlnire de urgență pentru a evalua situația și a desfășurat o unitate de criză pentru a ajuta la gestionarea operațiunii de securitate aflate în desfășurare.

Atacul a avut loc la doar o zi după ce ministrul francez de Interne a avertizat că amenințarea teroristă din țară este „foarte mare” pe fondul creșterii tensiunilor în urma decapitării profesorului Samuel Paty într-un aparent atac islamist. Profesorul de şcoală Samuel Paty a fost decapitat de către un refugiat cecen în apropierea şcolii unde preda, într-o suburbie a Parisului. Crima a fost provocată de decizia acestui profesor de a le arăta elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unei ore despre libertatea de exprimare.

Cel mai înalt nivel al sistemului de alertă

În urma atacului terorist cu cuțitul, atac care a îngrozit întreaga Franţă, autorităţile franceze au decis să ridice sistemul de alertă împotriva terorismului Vigipirate la nivelul de urgență „atentat pe tot teritoriul Franței”, însemnând cel mai înalt nivel, a anunțat joi premierul francez.

În fața Adunării Naționale, prim-ministrul Jean Castex a denunţat „atacul la fel de laș pe cât de barbar” de la Nisa, subliniind că „răspunsul guvernului va fi ferm, implacabil și imediat. Am decis deja să ridic planul Vigipirate la nivelul de urgență atentat pe întreg teritoriul național”.

Mesajul preşedintelui Vladimir Putin după atentatul din Franţa

„Suntem revoltaţi de crima cinică și crudă comisă în interiorul bisericii. Am văzut încă o dată că noţiunea de moralitate umană este total străină teroriștilor. Este evident că lupta împotriva terorismului internațional necesită o unificare reală a eforturilor întregii comunităţi globale”, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-o telegramă către președintele francez, citată de Sputnik Internaţional

De asemenea, Putin a exprimat „condoleanțe profunde” privind „consecințele tragice ale atacurilor teroriste din Franța”, potrivit biroului de presă al Kremlinului.

Președintele a subliniat că Moscova este pregătită să îşi unească eforturile cu Franța și alți parteneri internaționali în lupta împotriva terorismului. Anterior, Kremlinul a descris atacul de la Nisa drept o „tragedie oribilă”.

Trump: „atacurile teroriste trebuie oprite imediat”

Şi președintele SUA, Donald Trump, a denunțat atacul împotriva „celui mai vechi aliat” al său și a spus că „atacurile teroriste islamice radicale trebuie oprite imediat”.

​Turcia condamnă „cu tărie” atacul

Nici Turcia nu a întârziat să-şi transmită reacţia în urma atacului terorist din Franţa. După ce a condamnat ferm atitudinea conducerii Franței față de insultele aduse Islamului, Ankara a reacţionat dur imediat după atentatul de la Nisa.

„Condamnăm cu tărie atacul comis astăzi în interiorul bisericii Notre-Dame din Nisa”, a transmis joi diplomația turcă, potrivit Hurryet Daily News.

Ministerul de Externe de la Ankara a transmis condoleanțe rudelor victimelor și a declarat că Turcia s-a solidarizat cu poporul francez împotriva violenței și terorismului.

De asemenea, Directorul comunicațiilor prezidențiale turcești, Fahrettin Altun, a declarat că Islamul nu poate fi folosit în numele terorismului și a condamnat atacul. Totodată, Altun a cerut conducerii Franței să renunțe la „retorica inflamantă împotriva musulmanilor”.

„Facem apel la conducerea franceză să evite retorica inflamantă împotriva musulmanilor și să se concentreze, în schimb, pe găsirea autorilor acestui act de violență și a altor acte de violență”, a scris Altun pe Twitter.

În acest sens, Fahrettin Altun a mai spus că Turcia va continua să combată orice politician care îi insultă religia și valorile - și a reînnoit apelul Turciei de cooperare împotriva terorismului și extremismului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0