Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru cine ar putea vota electoratul lui Usatâi în turul II

© Sputnik / Mihai CarausPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Pavel Midrigan a comentat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Analistul politic susține că pentru a câștiga alegerile, atât Maia Sandu , cât și Igor Dodon, vor avea nevoie de voturile electoratelor lui Renato Usatîi și simpatizanților Partidului "ȘOR".
Pentru cine ar putea vota electoratul lui Usatâi în turul II

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", analistul politic Pavel Midrigan a subliniat că în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale ne putem aștepta la o răsturnare de situație. Dacă în prezent Maia Sandu este pe primul loc conform rezultatelor finale prealabile ale alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, atunci în turul II câștigul ar putea fi de partea lui Igor Dodon.

"Dacă electoratul lui Renato Usatîi și ȘOR vor vota în turul II pentru Igor Dodon, atunci Maia Sandu riscă să piardă alegerile. Aceste electorate nu sunt pro-europene și este mai puțin probabil că vor alege un candidat pro-european. Atât în municipiul Bălți, cât și în Orhei sunt mulți vorbitori de limba rusă", a declarat Pavel Midrigan.

Analistul politic admite că cel puțin jumătate din electoratul lui Usatîi și ȘOR va vota pentru Igor Dodon, ceea ce este suficient pentru ca Maia Sandu să recunoască înfrângerea. Cu toate acestea, situația rămâne a fi una imprevizibilă, ținând cont de declarațiile făcute de liderul Partidului Nostru.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Are nevoie sau nu Sandu de electoratul lui Usatîi în turul doi?
"În discursurile lui Renato Usatîi cu privire la Igor Dodon cel mai probabil că există niște chestiuni personale (…). Mai există o altă abordare – una este atitudinea liderului politic și alta a fiecărui alegător în parte. Pe de altă parte, și Maia Sandu a declarat că nu se va așeza la o masă cu liderul Partidului Nostru. De aceea cred că va fi greu de orientat electoratul", a menționat interlocutorul.

De asemenea, Pavel Midrigan s-a referit și la votul conaționalilor noștri aflați peste hotarele țării. Acesta a remarcat că în Europa peste 100 de mii de moldoveni au ieșit la vot, pe când în Federația Rusă - doar cinci mii. Acesta ar fi un alt motiv care explică înfrângerea lui Igor Dodon în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Amintim că, după prelucrarea a 100% din procesele verbale, Maia Sandu este pe primul loc conform rezultatelor prealabile finale ale alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, cu 36.16% din voturile alegătorilor. Igor Dodon a acumulat 32.61% sau 439866 de voturi. Pe locul trei s-a clasat Renato Usatîi cu 16.90% (227938), urmat de Violeta Ivanov cu 6.49% (87542). Pe locul cinci este Andrei Năstase cu 3.26% (43925).

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0