Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că scrutinul din 1 noiembrie curent a venit cu câteva elemente noi. Unele dintre acestea sunt o premieră pentru țara noastră, iar în cel de-al doilea tur al alegerilor vom avea parte de alte surprize.
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", economistul Veaceslav Ioniță a subliniat că scrutinul din această toamnă s-a remarcat prin două elemente esențiale.

Prima constatare făcută de expert este că în acest an s-a înregistrat cel mai mic număr de participare la vot din istoria alegerilor în Republica Moldova. Cel de-al doilea element pe care l-a remarcat Veaceslav Ioniță este că cea mai mică prezență la vot a fost în interiorul țării, fapt condiționat de doi factori fundamentali.

"Mai întâi de toate ne referim la numărul de alegători propriu-zis în interiorul țării, care a scăzut cu 150 mii în patru ani de zile. Doi – în 2016, la prezidențiale, a fost o prezență la vot de 60 la sută din populația care era în Moldova. De această dată au participat doar 58 la sută, fiind cea mai mică rată de prezență la alegeri din țară", a precizat expertul.

De cealaltă parte, situația a fost compensată de diasporă, care s-a prezentat într-un număr fără precedent. Aproape 150 de mii de persoane aflate peste hotarele țării și-au exercitat dreptul la vot.

Numărarea voturilor la alegerile președintelui Moldovei - Sputnik Moldova
Prezidențiale 2020: Cei mai activi moldoveni de peste hotare
"Numărul celor care au rămas în țară a scăzut cu 150 mii și respectiv a crescut în diasporă. În prezent, numărul acestora depășește 800 de mii de persoane. De aceea, diaspora a înregistrat un număr record. Din 10 voturi, unul este al diasporei. Aceasta a avut cea mai mare contribuție la voturile exercitate", a remarcat economistul.

Totodată, Veaceslav Ioniță a mai adăugat că, în turul II al alegerilor prezidențiale din 2016, peste 20 la sută din cetățenii aflați peste hotare au ieșit la vot. În acest an, pe 15 noiembrie, potențialul de creștere al numărului alegătorilor va fi și mai mare.

Cum comentează expertul economic compotamentul tinerilor din interiorul țării, care au ieșit într-un număr mic la vot, aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0