Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua tăcerii în Moldova: În așteptarea alegerilor prezidențiale

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Республики Молдова
Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sâmbătă, ca și în ziua alegerilor, orice campanie în favoarea unui candidat este interzisă. Oricine va încălca legea va fi amendat.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Astăzi este ziua tăcerii înainte de alegerile prezidențiale din Moldova.

Conform legislației actuale a țării, în ajunul alegerilor și în ziua votării este interzisă agitația electorală, precum și apariția candidaților în programe de televiziune și radio. De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua transferuri de fonduri folosind „fondurile electorale”.

"Codul Electoral al Republicii Moldova prevede clar că orice acțiune de agitație electorală este interzisă în această zi, cu excepția panourilor publicitare stradale deja instalate cu imagini și sloganuri ale candidaților, precum și a publicității plătite anterior pe internet și rețelele sociale", a declarat președintele CEC, Dorin Cimil, într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova.

El a precizat că și întâlnirile candidaților la funcția de președinte cu alegătorii și alte evenimente pre-electorale sunt, de asemenea, interzise.

© Sputnik / Mihai CarausDorin Cimil
Ziua tăcerii în Moldova: În așteptarea alegerilor prezidențiale - Sputnik Moldova
Dorin Cimil
Ziua tăcerii - de ce este importantă

Președintele Comisiei Electorale Centrale a vorbit despre importanța zilei tăcerii dinaintea alegerilor.

"În această perioadă, este deosebit de important ca alegătorul să înțeleagă singur pentru cine va vota și că nimic nu-l împiedică să facă această alegere. Prin urmare, orice alte acțiuni care pot împiedica alegătorul să evalueze corect situația și să facă o alegere pot fi catalogată ca influențare în procesul de luare a deciziei", a spus Cimil.

Pista de penalizare

Șeful Adjunct al Inspectoratului General de Poliție Marin Maxian a precizat că în ziua alegerilor și în ziua anterioară acesteia, candidații la președinție și reprezentanții lor legali sunt sfătuiți să nu permită acțiuni de campanie, deoarece acest lucru este contrar legislației electorale.

Выборы 2019 - Sputnik Moldova
Vom avea sau nu exit poll: Ce spune președintele CEC

„Pentru încălcarea acestei prevederi, se poate trage la răspundere”, a subliniat Maxian.

Dacă mass-media, pretendenții la președinție și cetățenii vor continua „campania electorală” în ziua alegerilor și cu o zi înainte de aceasta, atunci puteți primi o amendă pentru acest lucru:

  • pentru persoane fizice - de la 15 până la 30 de unități convenționale (750-1500 lei);
  • pentru oficiali, precum și pentru candidații la președinție - 35-50 de u.c. (1750-2500 lei).

Ce trebuie să știți despre alegerile șefului statului

Alegerile prezidențiale din Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie 2020. CEC a înregistrat opt ​​candidați. Este vorba de Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țicu și Dorin Chirtoacă (în ordinea înregistrării lor) care au fost admiși în cursa electorală.

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Exclusiv: Cimil, despre gradul de pregătire de prezidențiale

Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfârșitul anului 2016. Atunci, candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a câștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Conform Constituției țării, președintele Moldovei este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului.

Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, care a locuit sau locuiește pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la postul de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0