CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Cât de pregătită este Comisia Electorală Centrală pentru organizarea alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie și ce ar trebui să cunoască alegătorii din țară și de peste hotare la alegerile din 1 noiembrie. Acest lucru l-am aflat de la președintele CEC, Dorin Cimil, care a oferit mai multe detalii în cadrul emisiunii Contrapunct, realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.
”Vreau să remarc că nu suntem prima țară care organizează alegeri. Există deja experiența altor țări unde au avut loc atât alegeri prezidențiale cât și parlamentare, precum și alegeri locale generale. De aceea, avem un model de comportament, un portofoliu de acțiuni elaborat pentru a reglementa procesul de organizare a alegerilor pe timp de pandemie”, a precizat Cimil.
Șeful CEC a precizat că instituția a expediat deja în adresa consiliilor de circumscripții toate buletinele de vot, cu excepția consiliilor de circumscripție din Hâncești, care urmează să le ridice în ziua de vineri.
Cimil a subliniat că toate birourile electorale sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar.
Câți alegători sunt așteptați la urne în ziua de 1 noiembrie
Președintele CEC a declarat că sunt așteptați la urne toți doritorii de ași exprima votul și a vorbit despre numărul necesar de alegători pentru validarea scrutinului.
”Este necesar aproximativ un milion de cetățeni moldoveni să participe la alegerile prezidențiale pentru a declara alegerile valabile”, a declarat Cimil, precizând că CEC este pregătit să facă față unui număr mult mai mare de cetățeni, în listele electorale fiind incluși 2,8 milioane de alegători.
Cimil și-a exprimat speranța că cetățenii vor ieși în număr suficient la vot pentru ca scrutinul să fie validat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova