Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul oferă laptopuri pentru elevi: Cum vor fi folosite

© Sputnik / Miroslav RotariNatalia Grîu
Natalia Grîu - Sputnik Moldova
Abonare
2500 de laptopuri urmează să fie distribuite pe parcursul săptâmânii în instituțiile de învățământ din țară. Despre acest lucru a anunțat secretarul de stat în domeniu educației, Natalia Grâu.
Laptopuri pentru elevi: Anunțul autorităților

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Natalia Grâu a menționat că în cadrul instituțiilor de învățământ sunt 38 059 de unități tehnică de calcul, însă în condițiile actuale acestea nu sunt suficiente pentru toți copiii și pedagogii. Unii elevi care sunt în carantină sau învață de la distanță nu au acasă calculatoare, iar fără acestea procesul de studii nu poate să se desfășoare.

"Astfel, din bugetul de stat au fost alocate 20 milioane de lei pentru procurarea a 2500 de laptopuri ce vor ajunge pe parcursul acestei săptămâni în școlile din țară, iar fiecare instituție va trebui să asigure elevii aflați în carantină și/sau care nu dețin acasă tehnică cu un laptop. După licitație mai avem resurse cu care vor mai fi cumpărate încă 700 de laptopuri. Acestea vor fi utilizate după același principiu ca și cărțile de la bibliotecă. Școala va gestiona tehnica în funcție de necesități", a subliniat secretarul de stat.

Potrivit ei, încă din luna martie Ministerul Educației și-a propus să asigure elevii cu tehnică de calcul. Pe parcursul anului 2020, din bugetul APL-urilor și instituțiilor de învățământ au fost achiziționate 2216 calculatoare. 

"De asemenea, la 1 iulie am lansat campania națională "Donează un computer" în cadrul căreia au fost recepționate 1136 computere, laptopuri și tablete, direcționate direct către anumite școli", a subliniat Natalia Grâu.

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni   - Sputnik Moldova
Societate
Când vor fi conectate școlile din Capitală la agentul termic
De asemenea, în cadrul proiectului Băncii Mondiale (PRIM) s-au identificat 3,5 milioane de dolari și vor fi achiziționate încă 11.500 de laptopuri. Agenții economici și asociațiile obștești au donat 220 de unități de calcul pentru copii și profesori. Acestea au fost distribuite în instituțiile de învățământ.

De menționat este că din numărul total de 1 240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, în 1 227 de instituții procesul educațional se desfășoară cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 13 instituții și 305 clase se află în continuare în carantină.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0