Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Mâncăm plumb fără să ne dăm seama

© Pixabay / FotoshopTofsAlimente sănătoase
Alimente sănătoase - Sputnik Moldova
Abonare
În această săptămână este marcată pentru a opta oară „Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb", cu genericul „Vopsele fără plumb”. Punctul cheie îl reprezintă eliminarea la nivel global a vopselelor cu plumb.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Vopselele pe bază de plumb trebuie să fie eliminate din Republica Moldova. Expunerea persoanelor la astfel de produse crește gradul de contaminare cu această substanță extrem de toxică pentru organismul uman. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de expertul în programe de mediu din cadrul Asociației EcoContact, Ion Marin, în contextul Săptămânii Internaționale de Prevenire a Intoxicațiilor cu Plumb, cu genericul „Vopsele fără plumb”. Potrivit acestuia, plumbul este un metal greu, care are un efect toxic cumulativ, pluriorganic și care afectează populația indiferent de vârstă.

Legume - Sputnik Moldova
Societate
Ardei, sfeclă și ceapă cu plumb: Unde au fost depistate

„Cea mai vulnerabilă categorie de oameni care este expusă riscului de contaminare cu plumb sunt copiii. Ei absorb de 4-5 ori mai mult plumb decât adulții și pot suferi efecte adverse profunde și permanente asupra sănătății. Plumbul afectează sistemul neurologic și cognitiv”, spune Ion Marin.

Specialistul menționează că expunerea la acest metal greu este unul din primele zece pericole pentru mediu și sănătate, iar otrăvirea cu plumb poate afecta pe viață sănătatea copiilor, inclusiv prin IQ scăzut, dificultăți de învățare, hipertensiune și convulsii. Sursele principale de expunere la plumb sunt vopsele, jucării, produse cosmetice, produse din ceramică, toboganele, materialele de îngrădire a terenurilor de joacă, glazuri pentru teracotă, cărțile care au în conținutul lor plumb. Ce ține de vopsele, un conținut ridicat de plumb se conține în cele vechi, utilizate acum mulți ani.

Cele mai periculoase suprafețe pe care încă putem găsi vopsea cu un înalt conținut de plumb, sunt terenurile vechi de joacă, ușile și ferestrele, prispele caselor vechi. Specialistul spune că vopseaua utilizată înainte vreme conținea un nivel înalt al acestui metal greu, care se păstrează pe suprafețe indiferent de vechimea acestora sau de timpul de când au fost acoperite cu stratul de vopsea.

Cum se produce contaminarea

Ca să înțelegem mai exact cum și în ce moment are loc otrăvirea cu plumb dacă suntem în preajma unei prispe acoperită cu vopsea veche, Ion Marin spune că doar în cazul în care inhalăm praf de vopsea și nu și atunci când stăm așezați pe prispă. Dar trebuie să atragem atenția la calitatea stratului de vopsea. Or sunt multe suprafețe pe care aceasta este decojit și astfel riscul de contaminare este mult mai mare. Așadar, specialistul atrage atenția că gradul de intoxicare cu această substanță este mult mai ridicat în cazul lucrărilor de renovare a suprafețelor pe care există o astfel de vopsea.

Paris, Franța - Sputnik Moldova
Moldovenii din Franţa: Sănătatea copiilor este în pericol din cauza poluării cu plumb

El le recomandă cetățenilor, agenților economici și tuturor celor care efectuează lucrări de renovare a spațiilor vechi unde a fost utilizată vopsea să se protejeze. În primul rând, suntem îndemnați să utilizăm echipament de protecție, care în mod obligatoriu va conține mască, mănuși și chiar ochelari. Totodată, Ion Marin îndeamnă oamenii să fie atenți și la produsele noi cu care urmează să decoreze suprafețele în proces de renovare. Astfel, fiecare din noi suntem îndemnați să examinăm cu atenție eticheta produsului înainte de a fi procurat. Și nu e de glumă când spunem că pe prispele și stâlpii caselor bătrânești, pe ferestrele, podelele sau tavanele acestora se află o cantitate mare de plumb. Îmbucurător este că acesta, fiind un metal greu, nu va pătrunde în lemn. Partea proastă însă este că la eliminare, praful de vopsea va elimina oxid de plumb care cu ajutorul vântului se va așeza pe alte suprafețe, pe care omul le-ar putea atinge sau pe plante, sol, etc. În concluzie, riscul de contaminare este mai mare odată cu respirația, și nu la atingere.

Oxidul de plumb, la fel de toxic

Ion Marin ne-a mai povestit că prin anii 1970 oxidul de plumb, utilizat în calitate de insecticid, se folosea pentru vopsirea suprafețelor corăbiilor, vaselor maritime, pentru a le proteja de moluște. Marin mai spune că nu există un nivel de contaminare minim pentru organismul uman.

„Orice doză, orice concentrat de plumb în organism este toxic. Chiar și o parte pe milion care nimerește în organism, își face efectul nociv. Atacă sistemul nervos”, a adăugat specialistul de mediu.

Așadar, specialistul este de părere că vopselele pe bază de plumb trebuie să fie eliminate din Republica Moldova. Deși se cunoaște despre pericolul maxim și nivelul ridicat de contaminare, în țara noastră nu există un regulament sau o lege adoptată care ar interzice în totalitate importul și/sau producerea vopselelor cu conținut de plumb. La moment, factorii de decizie sunt la capitolul de examinare a două directive.

Ministerul Sănătății  - Sputnik Moldova
Groaznic: Zeci și sute de mii de copii, expuși riscului intoxicării cu plumb

„În Republica Moldova au fost propuse două tipuri de regulamente de reglementare a conținutului de plumb în vopsele. O sursă de inspirație este directiva europeană, care interzice orice tip de vopsea cu conținut de plumb. Altă sursă de inspirație sunt regulamentele din foste țări ale Uniunii Sovietice, care propun ca să fie permisă o concentrație de plumb în vopsele de până la 90 de părți per milion”, a precizat specialistul. Ce ține de procedurile de testare de către consumatori a vopselei pentru a identifica prezența plumbului în produs, se pare că cea mai simplă și ieftină metodă în cazul Republicii Moldova este examinarea etichetei.

Potrivit expertului în programe de mediu, au fost încheiate acorduri de colaborare între Serviciul Vamal și Agenția Națională de Sănătate Publică în vederea verificării și interzicerii introducerii pe teritoriul Republicii Moldova a produselor cu un conținut sporit de substanțe periculoase. În urma acestei practici, spune Ion Marin, importul de aceste produse s-a diminuat. Conform datelor statistice, în ultimii cinci ani, Moldova a produs, anual, aproximativ 14 mii de tone și a importat aproape 7 mii de tone de coloranți, pigmenți, lacuri și vopsele dizolvate.

Contaminarea cu plumb duce la îmbolnăvire și chiar deces

Țările dezvoltate au interzis vopselele pe bază de plumb de zeci de ani. Iar în continuare sunt în căutare de alternative rentabile la ingredientele acestor produse. În plan mondial, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și Organizația Mondială a Sănătății au ca obiectiv eliminarea plumbului din vopsea până în anul 2020. În prezent, 65 de țări au raportat că nu au prevederi legale obligatorii în acest sens.

Cum sunt otrăviți copiii moldovenilor cu plumb - toți avem de astea acasă>>>

Potrivit datelor obținute de Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății, în anul 2017, expunerea la plumb a generat 1,06 milioane de decese și 24,4 milioane de ani pierduți din cauza dizabilității și decesului, urmare efectelor pe termen lung asupra sănătății, cu cea mai mare povară în regiunile în curs de dezvoltare. Totodată, în baza unui raport lansat de UNICEF, aproximativ 1 din 3 copii, adică aproape 800 de milioane de copii la nivel mondial, înregistrează o concentrație a plumbului în sânge de minim 5 micrograme pe decilitru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0