Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Groaznic: Zeci și sute de mii de copii, expuși riscului intoxicării cu plumb

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Sănătății
Ministerul Sănătății  - Sputnik Moldova
Abonare
Expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dizabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și 6,6% din povara globală a accidentului vascular cerebral.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, marcată în perioada 21 – 27 octombrie, se desfășoară în acest an cu sloganul: „Prevenirea expunerii la compușii de plumb din vopsele”, pentru a sensibiliza populația, privind conștientizarea și punerea în aplicare a acțiunilor de combatere a efectelor plumbului asupra sănătății umane, în special asupra sănătății copiilor.

În Republica Moldova este realizat în prezent un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației generale la plumb, fiind folosit ca bio-marker sângele, comunică Ministerul Sănătății.

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Societate
O nouă decizie în cazul epidemiei cu rujeolă: Iată ce a hotărât Ministerul Sănătății

Rezultatele preliminare indică un conținut mediu al plumbului de la 0,1μg/- la 2,552 μg/dL (mediu 0,253 μg/dL) – mărimi ce confirmă importanța contracarării factorului expunerii la plumb, degradant pentru sănătatea populației.

Expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dizabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și 6,6% din povara globală a accidentului vascular cerebral.

Efectele negative cauzate de expunerea la plumb

Plumbul afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale, este deosebit de periculoasă pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul săptămânii curente, vor avea loc mai multe evenimente și activități organizate de către specialiștii autorităților publice centrale în comun cu asociațiile obștești și mediul academic cu scopul de a aduce în atenția publicului consumator de produse alimentare, cosmetice, decorative și recreative, informațiile privind riscurile de intoxicare cu plumb și modalitățile de prevenire a acestora.

Porci - Sputnik Moldova
Societate
Pesta porcină africană: Guvernul a dispus măsuri sporite de combatere a focarelor

Riscuri de intoxicare cu plumb pe teritoriul țării

În cadrul proiectului „Consolidarea capacităților societății civile în implementarea abordării strategice a Managementului Chimic Internațional, în Republica Moldova”, A.O. EcoContact a analizat compoziția jucăriilor de pe piața locală.

Testarea a 50 de jucării achiziționate în centre, piețe comerciale și en-gros din Chișinău a confirmat datele obținute la nivel regional și internațional, potrivit cărora până la 30 la sută din jucăriile testate depășesc de zeci de ori și, uneori, de sute de ori concentrația admisă de metale grele, inclusiv plumbul, în aceste produse.

Recomandările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

1. Identificați posibilele surse de plumb din jurul dvs.

2. Limitați utilizarea produselor cu conținut de plumb.

3. Folosiți vopselele pe bază de apă/ulei și nu plumb în lucrările de reparație.

4. Fiți precauți ce vopselele folosite în pictură.

5. Asigurați-vă că obiectele de mobilier nu conțin plumb.

6. Igienizați casa în mod regulat, pentru a îndepărta praful/murdăria care poate conține particule de plumb.

7. Nu lăsați copilul să se joace în locuri cu obiecte sau pereți învechiți.

8. Nu procurați jucării din surse nesigure și de o calitate incertă.

9. Spălați mâinile copiilor după joacă, pentru a îndepărta praful de plumb invizibil.

Fluxul de știri
0