Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Strategia de îmbunătățire a justiției – adoptată de Guvern

Abonare
Guvernul a aprobat astăzi o strategie și un plan de acțiuni pentru anii 2021-2024 ce vizează asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției. Premierul și ministrul Justiției au explicat de ce aceste documente sunt deosebit de importante.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Guvernul a aprobat în ședința sa din 28 octombrie proiectul Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Ion Dron Ион Дрон - Sputnik Moldova
Avocat: Decizia CSM de astăzi afectează imaginea justiției

„Este un document extrem de important pentru Republica Moldova, document care include Strategia de reformare a justiției și care prevede consolidarea independenței sistemului justiției”, a comentat, în ședință, premierul Ion Chicu.

Documentul include trei direcții strategice de intervenție: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției; accesul la justiție și calitatea actului de justiție; administrarea eficientă și modernă a sectorului justiției.

O justiție independentă, imparțială, responsabilă și eficientă

Prezentând proiectul în ședința Executivului, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a menționat că strategia „demonstrează angajamentul statului de a asigura un sector al justiției independent, imparțial, responsabil și eficient”.

„Modul în care este înfăptuită justiția influențează direct coordonatele fundamentale de funcționare a societății, securitatea juridică și dezvoltarea economică”, a adăugat Ministrul Justiției.

Despre importanța acestor documente aprobate Guvern, Fadei Nagacevschi a vorbit săptămâna aceasta în studioul Sputnik Moldova, fiind invitatul unei emisiuni.

„De ce sunt importante aceste acte? Pentru că, dacă ați observat pe parcursul anului, dacă Ministerul Justiției ieșea cu vreun proiect de lege mai sensibil, imediat interveneau anumite atacuri din partea politicienilor că, uite, se face în mod imprevizibil, se face în interesul unui partid sau altuia. Aprobând un plan de acțiuni, deja vor dispărea o serie de critici la adresa guvernărilor, indiferent cine va fi la guvernare, la adresa Ministerului Justiției”, a explicat Fadei Nagacevschi.

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Politică
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi: „Terminați cu șantajurile voalate și intrigile!”

Ministrul Justiției a adăugat că, pe viitor, „politicienii vor avea în față planul de acțiuni și vor înțelege de ce intervine o modificare legislativă sau alta”.

Consolidarea sistemului judecătoresc urmează să aibă loc în următoarea formulă: se modifică Constituția în ceea ce privește consolidarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar și a sistemului judecătoresc. Al doilea pas: se perfectează strategia și planul de acțiuni – în planul de acțiuni deja urmând să fie incluse toate politicile Ministerului Justiției pe toate domeniile sistemului de drept al Republicii Moldova”, a spus ministrul Justiției.

Fadei Nagacevschi a declarat că de la începutul anului s-a muncit la planul de acțiuni și la strategie, aceste documente fiind elaborate împreună cu toate părțile interesate din Republica Moldova, cum ar fi societatea civilă, instituțiile de stat și, de asemenea, au fost consultate cu experții Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0