Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC nu permite exit-poll-ul și va sesiza organele de drept

© Sputnik / Mihai CarausЦентральная избирательная комиссия
Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Abonare
Sondajul exit-poll prin telefon la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie nu a fost autorizat de Comisia Electorală Centrală. Autoritatea declară că un asemenea sondaj poate compromite protecția datelor cu caracter personal și că va sesiza organele de drept.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată astăzi de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Cabine de vot - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj exit-poll la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

CEC „atenționează” în această privință „instituțiile mass-media care intenționează să prezinte informații cu privire la sondajul desfășurat”.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Dodon, despre probabilitatea unor proteste după alegeri

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic, nu există o certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri”.

„La fel, în înștiințarea prezentată Comisiei, nu sunt prezentate date despre metodologia cercetării (vârstă, sex, repartizare geografică), criterii indispensabile unei astfel de cercetări”, adaugă CEC.

Precizăm că reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice și-au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, intenția de a desfășura un sondaj de tip exit-poll  pe 1 noiembrie, în ziua în care va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Ei au spus că sondajul va fi efectuat exclusiv prin telefon, din cauza pandemiei de COVID-19, urmând să fie intervievate 4.000 de persoane cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0