Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți observatori vor monitoriza alegerile din 1 noiembrie

© Sputnik / Mihai CarausЦентральная избирательная комиссия
Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, vor fi monitorizate de 2 193 de observatori care au fost acreditați de Comisia Electorală Centrală.

Igor Dodon la întâlnirea cu alegătorii din or. Fălești - Sputnik Moldova
Adevărata miză a altercației dintre Usatîi și Dodon
CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.

CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Владимир Брутер - Sputnik Moldova
Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri
Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la toate ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, anunță într-un comunicat de presă Direcția Comunicare, Relații Publice și Mass-Media a Comisiei Electorale Centrale.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Sondaj: Câte voturi vor acumula Igor Dodon și Maia Sandu
Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar.

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0