Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Occidentul ar putea organiza un ”maidan” în Moldova

© SputnikГенеральный директор Института региональных проблем, кандидат политических наук Дмитрий Журавлев
Генеральный директор Института региональных проблем, кандидат политических наук  Дмитрий Журавлев        - Sputnik Moldova
Abonare
Un cunoscut politolog rus a explicat de ce susținătorii candidaților de dreapta la alegerile prezidențiale din Moldova ar putea fi scoși la proteste de masă în cazul victoriei lui Igor Dodon și a explicat tactica Occidentului în cazul unui astfel de scenariu.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. În Moldova, cu sprijinul structurilor occidentale, ar putea apărea o situație în care, în cazul victoriei lui Igor Dodon, un anumit grup de oameni va ieși și va anunța nerecunoașterea rezultatelor voinței poporului și va face acest lucru cu o doză semnificativă de populism, neavând absolut nicio dovadă care ar demonstra astfel de declarații. Această opinie a fost exprimată în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova de către directorul Institutului pentru Probleme Regionale (din Rusia), Dmitri Juravliov.

"De îndată ce acest grup de oameni declară că sunt pentru democrație, Occidentul îi va sprijini imediat, va striga ”Ura!" și va cere ca să fie admiși la putere. Tacticile Occidentului și ale dreptului sunt după cum urmează: dacă oamenii nu pot fi convinși, trebuie să fie înșelați. Aceasta și este „revoluție colorată” - prin înșelarea poporului”, spune expertul.

Potrivit interlocutorului, o încercare de a face un alt „maidan”, însă de data aceasta în Moldova, este posibilă din partea structurilor occidentale, deoarece, începând cu anii '40 ai secolului trecut, puține sunt lucrurile care s-au schimbat în politica americană în raport cu alte țări.

Încă de pe atunci, în Statele Unite a fost scrisă o lucrare despre felul în care poate fi învinsă Rusia, întorcând în mod deliberat țările prietene împotriva Rusiei. Și astăzi această tactică a americanilor nu s-a schimbat, mai ales în raport cu republicile post-sovietice, una dintre care este Moldova.

"Abordarea nu se schimbă. Occidentul nu este interesat de Moldova, locuitorii din țara dvs. ar trebui să înțeleagă acest lucru. Pentru Occident, Moldova este doar o hartă în lupta împotriva ”groaznicei” și ”teribilei” Rusii. Rupând țările prietenoase de Rusia, SUA au un obiectiv - să se apropie de granițele sale. Iar pentru aceasta, pentru Occident, toate mijloacele sunt bune", a subliniat politologul.

Aurelian Lavric - Sputnik Moldova
Expert: Ce șanse sunt ca să avem un „Maidan” după alegeri
Juravliov a adăugat: nici Washingtonul, nici Bruxellesul nu sunt interesați de felul în care vor trăi cetățenii Moldovei după posibile proteste și încercări de a aranja o „revoluție colorată”, teritoriul țării, din punct de vedere geopolitic, este considerat în străinătate doar ca un fel de „zonă tampon”.

"Americanii sunt interesați ca granițele NATO să fie cât mai aproape de Moscova. Și Occidentul are nevoie de Moldova doar ca dușman al Rusiei, SUA sunt gata să plătească mult pentru acest obiectiv", a rezumat Juravliov.

Campania din 2020 este cea de-al patrulea scrutin prezidențial în care președintele Moldovei este ales direct de cetățeni de la independență în coace. 

Dacă niciun candidat nu primește mai mult de 50% din voturi în primul tur, un al doilea tur va avea loc pe 15 noiembrie.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0