Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cancerul mamar: Ce trebuie să cunoască femeile despre boală

© Sputnik / Mihai CarausElena Gorincioi
Elena Gorincioi - Sputnik Moldova
Abonare
Cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, anual fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi. Despre cauze, prevenire și metode de depistare a maladiei aflați de la medicul-mamolog Elena Gorincioi.
Cancerul mamar: Ce trebuie să cunoască femeile despre maladie

Numărul femeilor care fac cancer mamar crește în Republica Moldova. Există o mulțime de factori care declanșează cancerul de sân. În top se află dereglările hormonale, care survin în organismul femeii pe parcursul vieții. Cel mai frecvent, aceste schimbări apar din cauza afecțiunilor ginecologice netratate. Alte cauze ar fi patologiile netratate ale tiroidei, ficatului și rinichilor.

"Orice patologie a glandei tiroide își are efectul asupra apariției cancerului mamar. În același timp, conform datelor OMS, suntem pe primul loc în patologia hepatică. Orice boală a ficatului duce la nivel de estrogenemie și este factor de risc pentru a dezvolta cancerul de sân. Genetica sau menopauza tot prezintă o predispoziție de a dezvolta maladia", a explicat în studioul Sputnik Moldova Elena Gorincioi.

Medicul-mamolog a precizat că dacă este depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat. Specialistul îndeamnă femeile să-și palpeze sânii în fiecare lună și să se adreseze imediat medicului de familie dacă observă modificări ale glandei mamare.  

Anatolie Melnic - Sputnik Moldova
Vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman salvează viața femeilor
"Dacă menstruația durează 5-6 zile, atunci femeia alege ziua a opta după prima zi a menstruației. Autocontrolul trebuie făcut obligatoriu în fiecare lună. Sânii trebuie examinați în fața oglinzii, analizați atent forma areolelor și mameloanelor, conturul glandelor mamare, pielea glandelor mamare, dacă nu sunt semene de retracție sau edem. Apoi, ridicați mâinile sus. O mână țineți-o după cap, iar cu alta palpați sânii, în direcția acelor ceasornicului. Dacă femeia depistează un nodul, schimbări ale nuanței pielii sau eliminări din glandele mamare, trebuie să se adreseze medicului", a explicat ea.

Elena Gorincio a menționat că femeile de peste 35 de ani trebuie să efectueze mamografii cel puțin o dată la trei ani, pentru a se asigura că sunt sănătoase. După 40 de ani, investigația trebuie repetată în fiecare an. Dacă o pacientă se adresează în stadiul întâi sau doi al maladiei, șansele de supraviețuire sunt de 95 la sută.

De menționat este că la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului mamar, la nivel mondial. În țara noastră, statisticile sunt dezolante, în ciuda eforturilor medicilor de a combate boala ucigașă. Pe parcursul lunii octombrie, în întreaga lume sunt desfășurate campanii de informare cu privire la prevenirea și depistarea cancerului mamar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0