Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman salvează viața femeilor

© Sputnik / Miroslav RotariAnatolie Melnic
Anatolie Melnic - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru prevenirea cancerului de col uterin, la inițiativa Ministerului Sănătății, în anul 2017-2018 au fost vaccinate gratuit aproximativ 15 mii de fetițe cu vârstele cuprinse între 10 și 15 ani.
Vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman poate salva viața viitorilor adulți

Statisticile sumbre arată că, în fiecare zi, câte o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare două zile - una moare din cauza maladiei. Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei după cancerul mamar.

Pentru prevenirea cancerului de col uterin, în premieră, în Republica Moldova, 15 mii de fetițe au fost vaccinate împotriva virusului Papiloma Uman, iar femeile din Republica Moldova cu vârstele cuprinse între 25 și 61 de ani au fost îndemnate să efectueze screeningul de col uterin sau testul papanicolau absolut gratuit.

Șefului Secției Supraveghere Epidemiologică a Bolilor Prevenibile prin Vaccinare din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Anatolie Melnic, a declarat că vaccinarea este o metodă de a reduce îmbolnăvirea de col uterin, mai ales a fetelor aflate în perioada adolescenței.

"Studiile demonstrează că vaccinul împotriva virusului Papiloma Uman reduce cazurile de infectare, inflamația la nivel de col uterin și favorizează fertilitatea. Vaccinul care se folosește, inclusiv în Republica Moldova, este un vaccin tetravalent care protejează nu numai de cele mai frecvente tipuri de Papiloma Virus, care provoacă cancerul de col uterin, dar și condiloamele genitale", a subliniat  Anatolie Melnic.

Totodată, el a menționat că în urma studiilor efectuate la nivel internațional s-a constat că, în rândul persoanele vaccinate, cazurile de nașteri premature sunt cu 13% mai puține. De asemenea, s-a constatat că, nivelul de protecție a persoanelor vaccinate este mai mare cu 96% față de persoanele care nu au administrat dozele de vaccin.

Republica Moldova s-a alăturat celor 33 de ţări din Europa şi celor 74 de ţări din întreaga lume care au introdus acest vaccin. Lotul de vaccinuri gratuite a fost oferit țării noastre de Alianța Globală. Pentru perioada 2019-2025, Ministerul Sănătăţii va cumpăra, însă, preparatele la prețuri reduse, prin intermediul UNICEF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0