Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Trecerea la ,,ora de iarnă”: Cum ne influențează organismul

© Sputnik / Rodion ProcaAdrian Lupușor
Adrian Lupușor - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", specialistul din cadrul Centrului de Somnologie, Adrian Lupușor a explicat influența pe care o are schimbarea orei asupra organismului nostru.
Trecerea la ,,ora de iarnă”: Cum ne influențează organismul

În data de 25 octombrie, la ora 3:00, adică în această noapte, a avut loc trecerea la „ora de iarnă” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi. Astfel, ora 3:00 a devinit ora 2:00

Potrivit lui Adrian Lupușor, acum, de fap, am trecut la ora normală, fiindcă ora de vară pe care am avut-o până acum a fost stabilită câteva zeci de ani în urmă ca să se facă economii.

Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

"Această revenire este cu mai puține complicații decât modificările care au loc primăvara, când pierdem o oră și trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme. Mutăm acele ceasornicului înapoi, adică câștigăm o oră în plus", a explicat el.

Specialistul a remarcat faptul că atunci când se trece la „ora de vară” această schimbare o simt mai mult persoanele ce au suferit accidente cardiovasculare acute. Acum însă schimbarea ceasului cu o oră în urmă ar putea să-i afecteze în mare parte pe oamenii care suferă de insomnii. 

"Evident că organismul nostru va avea nevoie de o perioadă pentru adaptare, căci în organism decurg sute de mii de procese în paralel și atunci ele trebuie să fie organizate. Cu cât organismul este mai tânăr, mai sănătos, cu atât se va adapta mai rapid și va resimți mai puțin consecințele", a subliniat interlocutorul.

În acest sens, Adrian Lupușor a menționat că este important să adaptăm un mod sănătos de viață: somn, alimentație echilibrată, activități fizice.

Amintim că în luna martie al anului precedent, Comisia Europeană a votat pentru renunţarea la schimbarea orei începând cu anul 2021, din motiv că trecerea la „ora de iarnă” poate afecta organismul uman. Astfel, țara noastră va renunța la schimbarea orei de vară începând de anul viitor, întrucât Guvernul Republicii Moldova  a anunțat că va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0