Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri prezidențiale 2020: Fără observatori APCE

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaУчастие председателя Госдумы РФ С.Е.Нарышкина в сессии ПАСЕ
Участие председателя Госдумы РФ С.Е.Нарышкина в сессии ПАСЕ - Sputnik Moldova
Abonare
Din rândul observatorilor internaționali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor lipsi cei din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei nu va avea o misiune de observare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie din Republica Moldova. APCE a informat Comisia Electorală Centrală că anulează misiunea de observare din cauza restricțiilor de călătorie impuse de mai multe state cu privire la deplasarea în Republica Moldova.

Миссия наблюдателей СНГ - Sputnik Moldova
Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

Mai mult decât atât, mai mulți membri ai Comitetului ad-hoc privind observarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, inclusiv președintele, s-au retras în contextul evoluțiilor nefavorabile ale pandemiei.

Chiar și așa, oficialii europeni și-au exprimat încrederea că alegerile din anul curent vor fi organizate în conformitate cu recomandările APCE și ale Comisiei de la Veneția, prezentate în cadrul misiunilor anterioare.

Rolul observatorilor internaționali este de a monitoriza îndeaproape toate aspectele alegerilor, inclusiv posibilele evoluții post-electorale. Totodată, misiunile vor avea întâlniri cu reprezentanții autorităților de stat și ai partidelor politice, cu candidații, precum și cu reprezentanții societății civile, mass-media și ai comunității internaționale.

Amintim că anterior Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova. De asemenea, Biroul OSCE a deschis o misiune oficială de observare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova. Astfel, la invitația autorităților de la Chișinău, 11 experți cu sediul în Chișinău și 24 de observatori pe termen lung vor fi repartizați în toată țara.

Până în prezent au fost acreditați 1 195 de observatori naționali și 191 de observatori internaționali. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0