CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).
Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.
„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.
Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.
Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova