Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sărbătoarea Cocorilor Albi: Semnificația zilei

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Porubin
Andrei Porubin - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi este marcată Sărbătoarea Cocorilor Albi. Cu acest prilej, în studioul Sputnik Moldova a răsunat renumita piesă "Cocorii", iar despre semnificația acestei zile a povestit jurnalistul și prezentatorul Andrei Porubin.
Sărbătoarea Cocorilor Albi: Semnificația zilei

Mai bine de 40 de ani în urmă poetul daghestanez Rasul Gamzatov a propus ca pe 22 octombrie să fie marcată sărbătoarea Cocorilor Albi, pentru a-i omagia pe cei care au căzut pe câmpul de luptă, indiferent în ce fel de război, acțiuni militare sau conflict armat.

"Sărbătoarea întruchipează sentimentul de recunoștință si mulțumire acestor eroi pentru curaj, bărbăție fără precedent și dragoste de OM!", a relatat Andrei Porubin.

În prezent, această sărbătoare adună oamenii nu doar din Daghestan, ci și din alte țări, Cocorul alb simbolizând prietenia sinceră și adevărată, unitatea popoarelor de diferite naționalități și confesiuni religioase, care manifestă devotement pământului lor și vitejiei militare.

"Pentru  creștini cocorul este simbolul răbdării, al înțelepciunii, bunătății. În Japonia, cocorul este simbolul înfloririi, iar în China – simbol al nemuririi", a remarcat jurnalistul.

În anul curent, în ajunul zilei de 9 mai, în premieră la Sputnik Moldova a răsunat piesa Cocorii, interpretată în limba de stat a țării. Cântecul este interpretat de talentata Anișoara Brăgari-Moroșanu, care a lansat și un videoclip. Filmările au avut loc la Complexul Memorial din Șerpeni.

Anișoara Bragari-Moroșanu - Sputnik Moldova
Lansare exclusivă la Sputnik: Piesa "Cocorii", interpretată în limba de stat - Video
De menționat este că originalul celebrei piese a fost semnat de compozitorul Yan Frenkeli, iar versurile îi aparțin lui Rasul Gamzatov. Poetul daghestanez a scris versurile în limba avară, inspirat de povestea despre cocorii pe care i-a făcut din hârtie o fetiță din Japonia, pe nume Sadako Sasaki, pentru a se salva de moarte după bombardamentul atomic din Hiroshima și Nagasaki.

Piesa a fost interpretată și în limba rusă de către vestitul cântăreț și actor de cinema Marc Bernes. Piesa "Журавли" a fost înregistrată în studio dintr-o singură suflare. Peste câteva zile, interpretul rus s-a stins din viață. Marc Bernes știa că aceasta va fi ultima piesă pe care o interpretează.

Pentru a asculta piesa Cocorii accesați fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0