CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. În ultima duminică a acestei luni, adică în data de 25 octombrie, la ora 3.00, pe întreg teritoriul țării va avea loc trecerea la „ora de iarnă” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi.
"Trecem la ora normală, fiindcă ora de vară pe care am avut-o până acum a fost propusă încă de pe timpuri când se făceau economii. Mutăm acele ceasornicului înapoi, adică câștigăm o oră în plus. Această revenire este cu mai puține complicații decât modificările care au loc primăvara, când pierdem o oră și trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme și atunci se înregistrează și mai multe accidente, căci șoferii se culcă la aceeași oră, dar se trezesc mai devreme și sunt mai multe cazuri de adormire la volan", a declarat Adrian Lupușor.
Specialistul a explicat că atunci când se trece la „ora de vară” au loc mai multe accidente cardiovasculare acute. Acum însă schimbarea ceasului ar putea să-i afecteze doar pe oamenii care suferă de insomnii.
"Aceste schimbări ar putea să-i afecteze pe cei care se trezesc mai dimineață fiindcă acum se vor trezi și mai dimineață și vor avea mai mult timp de așteptat până va veni ora sculării din pat. Evident că organismul nostru va avea nevoie de o perioadă pentru adaptare, căci în organism decurg sute de mii de procese în paralel și atunci ele trebuie să fie organizate, iar această schimbare a timpului va duce la necesitatea unei noi adaptări. Cu cât organismul este mai tânăr, mai sănătos, se va adapta rapid și cu mai puține consecințe", a precizat specialistul.
Adrian Lupușor a mai spus că trebuie să pregătim organismul din timp pentru ca aceste schimbări să decurgă treptat.
"Specialiștii recomandă să modificăm ora la ceas cu o săptămână înainte, câte 5-10 minute în fiecare zi, astfel ca timp de o săptămână să ajungem la ora dorită. În rest, trebuie de adaptat un mod sănătos de viață: somn, mâncare sănătoasă. Temperatura ideală pentru somn este 19-20 de grade Celsius", a menționat Adrian Lupușor.
"Practic noi acum ar trebui să trecem ultima dată la ora de iarnă, după care ar trebui să rămânem la aceeași oră fără să mai modificăm acele ceasornicului în primăvară. Ar fi normal să rămânem la ora de iarnă", a spus specialistul.
Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial. La sfârșitul secolului XX s-a stabilit că efectul economic al trecerii la ora de vară este unul nesemnificativ. Majoritatea statelor din Asia, Africa, America de Sud au renunțat la această practică, însă aceasta a fost păstrată în Europa și America de Nord.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova