Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ora de iarnă: Când și cum schimbăm acele ceasului?

© Sputnik / Rodion ProcaCeas
Ceas - Sputnik Moldova
Abonare
În două săptămâni, moldovenii vor trece la ora de iarnă. O decizie în acest sens a fosta anunțată de Guvern. Astfel, acele ceasului vor fi date cu o oră înapoi, iar așa vom dormi mai mult.

CHIȘINĂU, 11 oct- Sputnik. Guvernul anunță că în data de 25 octombrie va trebui să schimbăm acele ceasurilor cu o oră în urmă.

În conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene, Guvernul Republicii Moldova anunță că în ultima duminică a lunii octombrie, la ora 3.00, pe întreg teritoriul țării va avea loc trecerea la timpul “de iarnă” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi - ora 3:00 devine ora 2:00.

Похмелье - Sputnik Moldova
Medic - despre cele mai periculoase obiceiuri pentru somn
În martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunţarea la schimbarea orei începând cu anul 2021, din motiv că trecerea la „ora de iarnă” poate afecta organismul uman. Astfel, țara noastră va renunța la schimbarea orei de vară începând de anul viitor. Asta după ce Guvernul a anunțat că va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană.

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.

La sfârșitul secolului XX s-a stabilit că efectul economic al trecerii la ora de vară este unul nesemnificativ. Majoritatea statelor din Asia, Africa, America de Sud au renunțat la această practică, însă aceasta a fost păstrată în Europa și America de Nord.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0