Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Prezența la vot

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri 2016, Выборы 2016
Alegeri 2016, Выборы 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Prezența alegătorilor la urnele de vot este importantă pentru ca acestea să poată fi validate.

Ultimele ȘTIRI - LIVE TEXT: Alegeri prezidențiale în Moldova 2020 >>>

Pentru ca alegerile prezidențiale din 1 noiembrie să fie validate, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.  Însă prezența alegătorilor la urne este importantă și pentru faptul că va determina reprezentativitatea viitorului președinte.

Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, toți doritorii vor putea urmări în timp real cum se desfășoară scrutinul și care este prezența alegătorilor la urnele de vot.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cum votăm

Vor fi prezentate de asemenea date despre categoriile de alegători (după criteriul de gen, vârstă, distribuire geografică).

Dacă în cadrul scrutinului din 1 noiembrie niciun candidat nu va obține cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, va fi organizat un al doilea tur de scrutin.

Mai mulți analiști politici vorbesc despre un posibil absenteism la alegerile prezidențiale din acest an din cauza situației epidemice complicate legate de noul coronavirus.

Alegerile ar putea fi caracterizate de absenteism

Astfel, politologul Igor Volnițchi este de părere că actuala campanie electorală va fi destul de specifică și că s-ar putea chiar nici să nu avem un al doilea tur de scrutin.

În opinia lui, nu putem să nu ținem cont și de un astfel de moment cum este situația epidemică din țară. Dacă aceasta nu va fi favorabilă la momentul alegerilor, lucrurile s-ar putea derula după un cu tot alt scenariu decât cel așteptat, spune Volnițchi.

”Sigur, cele mai multe șanse de a accede în turul doi și de a da acolo ”lupta decisivă” le au Igor Dodon și Maia Sandu. Pe de altă parte, în ce va consta specificul acestor alegeri? Cred că situația epidemică își va spune cuvântul . Eu prevăd că prezența la alegeri va fi foarte joasă”, a menționat Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova.

În opinia politologului, oamenii vor prefera să stea acasă, pornind de la necesitatea de a-și proteja sănătatea lor și a membrilor familiei și atunci acest aspect va juca un rol decisiv în alegeri. Absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general. În confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

Aurelian Lavric - Sputnik Moldova
Expert: Ce șanse sunt ca să avem un „Maidan” după alegeri

”Însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Astfel, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

Candidații la prezidențiale

Precizăm că acesta este al doilea scrutin la care președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către populația țării după ce, prin decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, s-a revenit la alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Actele necesare

La primul scrutin, care s-a desfășurat pe 30 octombrie 2016, rata de participare a fost de  50.95%. Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost validate, fiind depăşit baremul de validare al alegerilor de 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Amintim că în cursa pentru funcția de președinte s-au înscris opt candidați. Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0