În mai puțin de două săptămâni, în Moldova vor ave loc alegerile prezidențiale. Cetățenii țării urmează să aleagă șeful statului dintre opt candidați. Între timp, campania electorală continuă. Străzile orașului sunt pline de panouri cu chipurile candidaților la funcția de președinte al statului. Publicitatea abundă atât la posturile de televiziunea și radio, cât și pe rețelele de socializare. Vedeți în infograficul realizat de Sputnik Moldova cine dintre candidați a cheltuit cei mai mulți bani pentru campanie.
Sputnik Moldova a întocmit un clasament al candidaților la președinție, pe baza sumelor pe care le-au cheltuit până acum, făcute publice de Comisia Electorală Centrală.
De ce unii candidați nu au cheltuit niciun leu
Merită să explicăm de ce unii candidați spun că nu au cheltuit niciun leu. Violeta Ivanov, candidat la funcția de șef al statului din partea Partidului Șor, deja a treia săptămână consecutiv trimite rapoarte ”goale” la CEC. Partidul ”Șor” spune că băncile comerciale refuză să deschidă un cont electoral pentru candidatul său, plasându-l astfel într-o poziție discriminatorie.
CEC admite că sunt create artificial condiții nefavorabile pentru Ivanov și acest lucru încalcă prevederile legislative potrivit cărora concurenții electorali trebuie să se bucure de condiții egale pentru participarea în cadrul alegerilor. Comisia Electorală Centrală a făcut apel la bănci și le-a solicitat de asemenea Comisiei Economice parlamentară și Comisiei Naționale pentru Piața Financiară să intervină în această situație.
Judecând după scrisoarea expediată pe 16 octombrie la CEC, candidatul blocului electoral „Unirea”, Dorin Chirtoacă, la fel ca și candidatul partidului „Șor”, Violeta Ivanov, nu a cheltuit niciun leu în campania sa. Politicianul încă nu are nici măcar un cont electoral deschis.
Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului
Alegerile prezidențiale din Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie anul acesta. CEC a înregistrat opt candidați.
Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>