Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților

© Sputnik / Mihai CarausБюллетень для голосования на президентских выборах
Бюллетень для голосования на президентских выборах  - Sputnik Moldova
Abonare
Care dintre candidații la președinție a investit cei mai mulți bani în campania lui electorală și cine nu a cheltuit niciun ban? Pentru ce au cheltuit banii și cum investițiile în publicitatea online depășesc treptat costurile promovării TV.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Jumătate din campania electorală prezidențială s-a încheiat. Ziua alegerilor este la doar două săptămâni distanță. Este timpul să aflăm care dintre candidați au cheltuit cel mai mult pentru promovarea mesajului. Sputnik Moldova a întocmit un rating al candidaților la președinție, pe baza sumelor pe care le-au cheltuit până acum și, în același timp, a aflat cine poate fi considerat cel mai bogat și cine poate fi considerat cel mai sărac participant al cursei electorale.

© Sputnik / MoldovaCheltuieli electorale ale candidaților
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Cheltuieli electorale ale candidaților

Renato Usatîi

© Sputnik / Miroslav RotariRenato Usatîi
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Renato Usatîi

Candidatul la funcția de șef de stat din partea P.P. „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a fost unul dintre primii care au fost înregistrați la CEC. De asemenea, el este lider în topul cheltuielilor electorale. În doar patru săptămâni, politicianul a cheltuit peste șase milioane de lei.

Peste 5 milioane dintre aceștia au fost cheltuiți pentru publicitate electorală, în special pentru publicitate TV - 3,4 milioane de lei. Politicianul a cheltuit încă 828 de mii și, respectiv, 721 de mii de lei pentru publicitate în presa electronică și, respectiv, cea scrisă. Renato Usatîi a plătit încă 516 mii de lei pentru producția de accesorii electorale. O jumătate de milion de lei a fost cheltuit pentru costurile de transport.

Majoritatea banilor cheltuiți au fost primiți sub formă de donații de la persoane care locuiau în Moldova, alte 38 de mii au fost transferate de cetățeni moldoveni care locuiau în străinătate.

Maia Sandu

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Maia Sandu

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a cheltuit puțin peste 1,4 milioane de lei pentru campania electorală în cele două săptămâni de campanie. Acesta se plasează pe locul al doilea în clasament. Candidatul la președinție a cheltuit banii cam pe aceleași lucruri ca și ceilalți concurenți: publicitate electorală (632 de mii de lei) și producția materialelor de campanie (722 de mii de lei). Cei mai mulți abini au fost cheltuiți pentru promovarea pe Internet - 243 de mii de lei, pentru publicitate TV - 156 de mii și pentru publicitate de exterior - 151 de mii de lei. Maia Sandu nu a cheltuit niciun leu pentru transport.

Majoritatea banilor de pe contul electoral al Maiei Sandu (900 de mii) provine din cadrul propriului său partid politic. Restul banilor sunt donații de la cetățeni care locuiesc atât în ​​Moldova, cât și în străinătate.

Andrei Năstase

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Năstase
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Andrei Năstase

Potrivit raportului financiar, președintele partidului ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, este în campanie deja de trei săptămâni. În acest timp, a cheltuit 1 201 659 de lei în scopuri electorale. El se poziționează pe locul al treilea în clasamentul nostru. Majoritatea acestor fonduri au fost cheltuite pentru publicitate - peste 935 de mii de lei. Cea mai mare parte a acestor bani s-au îndreptat către publicitatea TV și Internet - 334 de mii de lei și, respectiv, 375 de mii. Andrei Năstase a cheltuit încă 186 de mii de lei pentru producerea materialelor electorale.

Potrivit raportului, politicianul a primit puțin mai mult de un milion de lei donații de la cetățeni. Și doar 90 de mii de la persoane juridice.

Igor Dodon

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Igor Dodon

Actualul șef al statului a cheltuit aproximativ 723 de mii de lei, timp de două săptămâni de campanie. Cea mai mare parte a sumei - 590 de mii - a fost direcționată către producția de materiale electorale. O sumă relativ mică a fost alocată pentru publicitate pe internet - aproximativ 60 de mii de lei. Potrivit rapoartelor transmise CEC, președintele nu a cheltuit niciun leu pentru publicitatea TV și radio.

Toți banii din contul electoral al lui Igor Dodon au fost colectați din donații de la cetățeni care locuiesc în Moldova.

Octavian Țîcu

© Photo : Facebook / Gabriel CãlinOctavian Țîcu
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Octavian Țîcu

Candidatul la funcția de președinte din partea Partidului Unității Naționale, Octavian Țicu, ocupă penultimul loc în ratingul cheltuielilor electorale. Până în prezent, el a cheltuit puțin peste 133 de mii de lei.

Banii au fost cheltuiți pentru panouri publicitare (62 de mii) și afișe electorale (peste 70 de mii). Țicu nu a avut alte cheltuieli pre-electorale.

Toți banii provin din donații de la cetățeni.

Tudor Deliu

© Sputnik / Miroslav RotariTudor Deliu
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Tudor Deliu

Candidatul și ex-președintele Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, se poziționează pe ultimul loc în topul  nostru. În cele trei săptămâni de campanie, politicianul a cheltuit aproximativ 100 de mii de lei. Jumătate din acești bani a fost folosită pentru publicitate pe internet, iar alți 14 mii de lei i-a cheltuit pentru publicitate TV. Aproximativ 20 de mii - costuri de transport. Trebuie remarcat faptul că politicianul nu a cheltuit niciun leu pentru producția de materiale electorale.

Este de remarcat faptul că aproximativ 120 de mii de lei mai sunt pe contul electoral al candidatului. A primit aproximativ aceeași sumă de la cetățeni, iar persoanele juridice au donat alte 95 de mii pentru campania lui Deliu.

Violeta Ivanov

© Sputnik / Мирослав РотарьVioleta Ivanov
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Violeta Ivanov

Nu avem ce spune despre cheltuielile candidatului la președinție din partea partidului ”Șor”. Deja a treia săptămână consecutiv, candidatul la funcția de președinte al țării trimite un raport gol către CEC. Conform documentului, Violeta Ivanov nu a cheltuit niciun leu în campania electorală.

Partidul ”Șor” declară că băncile comerciale refuză să deschidă un cont electoral pentru candidat, plasându-l astfel într-o poziție discriminatorie.

CEC admite că sunt create artificial condiții nefavorabile pentru Ivanova și acest lucru încalcă prevederile legii, potrivit cărora concurenții electorali trebuie să se bucure de condiții egale pentru participarea în cadrul alegerilor. Comisia Electorală Centrală a făcut apel la bănci și a solicitat, de asemenea, Comisia Economică parlamentară și Comisia Națională pentru Piața Financiară să intervină în această situație.

Dorin Chirtoacă

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Bani și politică: Topul cheltuielilor electorale ale candidaților - Sputnik Moldova
Dorin Chirtoacă

Judecând după scrisoarea trimisă pe 16 octombrie la CEC, candidatul blocului electoral „Unirea”, Dorin Chirtoacă, la fel ca și candidatul partidului „Șor”, Violeta Ivanov, nu a cheltuit niciun leu în campania sa. Politicianul încă nu are nici măcar un cont electoral deschis.

Cel mai bogat vs. cel mai sărac

Cel mai bogat candidat la președinție, conform declarațiilor oficiale privind veniturile și proprietățile, ar trebui considerat omul de afaceri și liderul Partidului, Nostru Renato Usatîi. Acesta deține bunuri imobiliare în Federația Rusă, estimate la zeci de milioane de ruble rusești, un Rolls Royce Cullinan în valoare de 7,2 milioane de lei, trei perechi de ceasuri Breguet în valoare de 250 de mii de euro. De asemenea, în ultimii doi ani, politicianul a câștigat peste 20 de milioane de ruble rusești din vânzarea mașinilor sale rusești, a primit cadou 3,7 milioane de lei și 23 de mii de lei din salariul de primar de Bălți.

Pe celălalt pol al averilor se află fostul șef al PLDM, Tudor Deliu. El deține două apartamente mici în valoare de aproximativ 360 de mii de lei, un garaj și un automobil Toyota Avensis din 2004. Printre veniturile politicianului pentru perioada 2018-2019 se numără doar salariul de deputat și de șef al PLDM, taxa pentru activități didactice și pensia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0