Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ședință specială la Guvern - ce decizii a adoptat CSE

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC
Premierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul va oferi ajutor localităților care au fost afectate de ploile torențiale din luna septembrie.

CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale s-a reunit astăzi în ședință și a decis să aloce resurse financiare pentru a compensa pagubele produse de ploile din septembrie în Găgăuzia și în raionul Ialoveni. 

Визит Иона Кику в Комрат - Sputnik Moldova
Societate
Bani pentru Găgăuzia: Cum vrea Guvernul să prevină inundațiile

Pentru autonomie au fost alocate peste 2,6 milioane de lei. O parte din bani va ajunge la sinistrații cărora le-au fost inundate casele și terenurile agricole. Opt locuințe vor trebui demolate, iar 37 necesită reparație capitală. 

Suma însă nu va acoperi toate cheltuielile, așa că va fi nevoie să fie alocați bani și din bugetul local al Găgăuziei.

„Suntem în prag iarnă și este necesar ca foarte operativ să le asigurăm un loc de trai familiilor care au avut de suferit. Contăm și pe sprijinul autorităților publice locale să identifice resurse suplimentare pentru compensarea pagubelor necesare în acest context. De asemenea, este foarte important să continue investigarea cazului pentru a identifica motivul în urma căruia a avut loc inundarea unui așa număr de mare de case”, a declarat șeful Guvernului.

Подтопление в Комрате: без газа остаются десятки семей - Sputnik Moldova
Societate
Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat

O altă parte din suma alocată va fi folosită pentru reparația drumurilor distruse de ploaie, precum și a rețelei de gazificare, întrucât urgia a avariat conducta pe o distanță de 2 kilometri. 

Anterior, Cabinetul de Miniștri a alocat aproape 1,8 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru consolidarea digului și curățarea albiei râului Ialpug, care a inundat zeci de case în urma ploilor de la sfârșitul lunii trecute. Astfel, au fost evacuate 500 tone de nămol din râu.

Tot astăzi Comisia pentru Situații Excepționale a alocat 600 mii lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru reparația Liceului Teoretic ”Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni. Ploile din luna septembrie au distrus acoperișul, sălile de studii și rețeaua de alimentare cu curent electric. 

Guvernul va oferi în calitate de ajutor și materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor primăriei, grădiniței și a unor case din satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0