Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bani pentru Găgăuzia: Cum vrea Guvernul să prevină inundațiile

© Photo : Maxim TopalВизит Иона Кику в Комрат
Визит Иона Кику в Комрат - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a alocat astăzi aproape 1,8 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor din Găgăuzia.

CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat astăzi în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri că din Fondul de Rezervă al Guvernului vor fi alocați 1.798.000 de lei pentru autonomia găgăuză. Banii vor fi transferați Primăriei municipiului Comrat.

O parte dintre aceste resurse vor ajunge la sinistrați, drept despăgubire, iar restul banilor vor fi folosiți pentru consolidarea digului și curățarea albiei râului Ialpug, care a inundat zeci de case în urma ploilor de la sfârșitul lunii trecute.  

„Ați văzut ce s-a întâmplat la Comrat, câte case au fost inundate. Cauza principală este înnămolirea acelui râuleț care traversează regiunea. Pentru a evita asemenea situații pe viitor, acel râuleț, ca și multe alte din Republica Moldova, trebuie curățat. (...) Precipitații vor mai fi și, când analizăm acum cât ne costă înlăturarea consecințelor, ne dăm seama că este cu mult mai scump, decât să facem acești pași de preîntâmpinare”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul ședinței de azi a Guvernului. 

Șeful Cabinetului de Miniștri a spus că așteaptă de la comisiile excepționale locale datele despre pagubele provocate de ploi în alte raioane ale țării. În baza acestora, Guvernul va aloca bani pentru despăgubiri. 

Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități - Sputnik Moldova
Societate
Vlah: Zece case din Comrat nu mai pot fi reparate

Amintim că aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate în urma ploii torențiale din 29 septembrie.

În Comrat, precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite. Au fost deteriorate două conducte de alimentare cu gaze naturale.

Salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport. Totodată, alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din Găgăuzia.

Porțiuni de drum au fost distruse în localitatea Congazcic. În raionul Leova, 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni au fost grav afectate de precipitațiile puternice. Ploaia a făcut prăpăd și în câteva localități din raioanele Cimișlia și Leova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0