Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat

© Photo : Maxim TopalПодтопление в Комрате: без газа остаются десятки семей
Подтопление в Комрате: без газа остаются десятки семей - Sputnik Moldova
Abonare
De mai bine de 10 ani, locuitorii din Comrat se confruntă cu problema subsolurilor inundate de apele subterane. Care este situația acum? Primarul Serghei Anastasov a vorbit despre acest lucru la o ședință a Consiliului municipal al capitalei autonomiei găgăuze.

Comrat, 7 оct – Sputnik, Аlеksei Kartașilov. Subsolurile inundate ale caselor îi îngrijorează de mulți ani pe locuitorii din Comrat. Nici evacuarea apei prin pompare nu a ajutat - în câteva ore, din pământ s-au scurs din nou, ca dintr-un burete, zeci și sute de litri de apă.

Визит Иона Кику в Комрат - Sputnik Moldova
Societate
Bani pentru Găgăuzia: Cum vrea Guvernul să prevină inundațiile

Ca urmare a umezelii constante, au de suferit fundamentele imobilelor, iar multe case au început să se lase în pământ și să crape. Motivul inundațiilor subsolurilor este nivelul ridicat de apă subterană, din cauza lipsei în oraș a unui sistem de canalizare care să funcționeze normal.

Conform datelor oficiale pentru 2015, aproximativ 5.000 de metri cubi de apă au fost furnizați la Comrat în fiecare zi de la rezervorul de apă de lângă satul Cioc-Maidan, în timp ce prin rețeaua de canalizare au trecut numai aproximativ 1.000 de metri cubi de apă. Cea mai mare parte a apei a revenit în pământ prin sistemele de canalizare autonome ale locuitorilor.

Cel mai mult au de suferit locuitorii străzilor Cotovschi, Cikalov și Moskovskaia. Anume acolo s-a decis să fie instalate primele drenaje, cu o lungime de trei metri, pe o lungime de 480 de metri.

© Photo : Пресс-служба примэрии КомратSistemul de drenaj din Comrat
Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat - Sputnik Moldova
Sistemul de drenaj din Comrat

Deși sistemul de drenaj trebuie instalat pe mai multe străzi, situația s-a îmbunătățit semnificativ. Acum, spun oficialii orașului, locuitorii caselor situate de-a lungul râului Ialpug își pot folosi din nou subsolurile pentru scopul dorit – îndeosebi, pentru a depozita alimente în ele.  

Proiectul riscant propus de autoritățile Comrat în 2015 s-a dovedit a fi un succes. Apa „a găsit o cale de ieșire” și a început să plece în câmpia inundabilă a râului Ialpug.

La ora actuală, potrivit primarului Serghei Anastasov, „problema a fost rezolvată în proporție de 90%”  și „mii de case au fost salvate”.

În total, peste 600 de case de locuit din Comrat sunt afectate de problema inundării subsolurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0