Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri prezidențiale în Moldova: Cum votează diaspora

© Sputnik / Mihai CarausБюллетень для голосования на президентских выборах
Бюллетень для голосования на президентских выборах - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a-și putea exercita dreptul la vot la alegerile din 1 noiembrie, moldovenii stabiliți în afară țării trebuie să se înregistreze prealabil.

Ultimele ȘTIRI - LIVE TEXT: Alegeri prezidențiale în Moldova 2020 >>>

Numărul moldovenilor stabiliți în străinătate care s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezedențiale din 1 noiembrie a ajuns la 59 921 de cetățeni. Datele sunt prezintate de Comisia Electorală Centrală pe site-ul oficial http://inregistrare.cec.md/.

Imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale în Moldova: Restricții COVID - 19

Cele mai multe cereri de înregistrare prealabilă sunt de la 12 055 de cetățeni din 719 localități din Italia. Alți 9 465 de moldoveni înregistrați prealabil sunt din 289 de localități din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Un număr de 6 405 cetățeni din 627 de localități ale Germaniei, la fel vor putea să-și exercite dreptul la vot pe 1 noiembrie. Un număr mare de înregistrări se atestă în rândul moldovenilor plecați în Federația Rusă - 6 201 persoane din 93 de localități. Peste cinci mii de moldoveni care au solicitat înregistrarea în prealabil se află în România și Franța, iar alți peste trei mii - în Irlanda.

Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 139 de secții de votare  în afara țării pentru scrutinul din 1 noiembrie. Din totalul de 139 de secții, cele mai multe, 30 la număr, vor fi deschise în Italia. Alte 17 secții de votare se vor deschide în Federația Rusă, iar câte 12 - în România și SUA. În Franța moldovenii vor putea vota în cadrul a 8 secții, cei din Marea Britanie în 7 secții, iar cei din Germania vor fi repartizați la 6 secții deschise pe teritoriul acestui stat. În Canada, Irlanda, Spania – câte 4 secții, Portugalia – 3 secții, Israel, Turcia și Ucraina – câte 2 secții. De asemenea, în alte 21 de state precum Grecia, Belgia și China etc. va fi deschisă câte o secție de votare.

Secţiile de votare constituite peste hotare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Pentru a putea vota, cetățenii moldoveni de peste hotare vor avea nevoie de unul dintre aceste acte: 

  • pașaport, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
  • buletin de identitate cu fișa de însoțire, doar dacă este valabil;
  • livret de marinar.

Alegătorii vor trebui să țină cont de mai multe reguli în afara secției de votare

  • să respecte distanța fizică de 1,5 m;
  • să poarte masca corect (să acopere gura și nasul);
  • să pregătească din timp actele de identitate în baza cărora alegătorul urmează să voteze, precum și pixul personal cu care vor trebui să semneze în lista electorală.

Mai multe reguli vor trebui respectate și în incinta secțiilor de votare. 

  • să poarte mască de protecție
  • să respecte distanța fizică de 1,5 m;
  • în secțiile de votare trebuie să fie efectuată dezinfecția la interval de 2-3 ore

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0