Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri prezidențiale în Moldova: Restricții COVID - 19

© Sputnik / Miroslav RotariImagine din arhivă
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie se vor desfășura în condiții fără precedent. Alegătorii vor trebui să țină cont de mai multe reguli pentru a împiedica răspândirea infecției COVID - 19.

Având în vedere că în premieră în Republica Moldova sunt organizate alegeri pe timp de pandemie, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a adoptat o serie de restricții de care va trebui să ținem cont, pentru că în caz contrar nu vom putea vota. 

Masca de protecție - un atribut obligatoriu

Accesul în incinta secțiilor de votare se va permite doar cu mască. Biroul electoral va pune la dispoziție gratuit mijloace de protecție, în caz de necesitate. 

Cum vor vota alegătorii care au simptome de răceală

Alegătorii care au simptome ale infecțiilor respiratorii acute, precum temperatură mai mare de 37 de grade, tuse sau respirație îngreunată nu vor fi admise în incinta secțiilor de votare până la ora 15:00 în ziua votului.

Buletin de vot pentru alegerile prezidențiale - Sputnik Moldova
Cum sunt tipărite buletinele de vot pentru prezidențiale

În schimb, ei vor putea fi înscriși în lista suplimentară pentru votarea la domiciliu. 

După ora 15:00, se va permite intrarea acestor persoane în secțiile de votare. Autoritățile precizează că pentru ele se vor crea condiții speciale - vor fi asigurate cu mască de protecție, mănuși. De asemenea, cei cu simptome vor trece în regim prioritar la cabinele de vot. După plecarea acestor persoane, se va efectua dezinfecția. 

Acestor alegători li se va recomanda să se autoizoleze şi să informeze telefonic medicul de familie, iar la necesitate să solicite 112.
În secțiile de votare din afara țării, precum și în cele amenajate pentru alegătorii din stânga Nistrului se va permite accesul tuturor de la 08.00-21.00, indiferent de starea de sănătate.

Accesul în secțiile de votare pentru persoanele fără simptome

Chiar și persoanele care nu prezintă semne clinice vor trebui să respecte mai multe reguli, având în vedere că alegerile se vor desfășura în condiții de pandemie. 

Accesul în incinta secțiilor de votare se va permite doar cu mască. Biroul electoral va pune la dispoziție gratuit mijloace de protecție, în caz de necesitate. 

Votul persoanelor aflate în izolare

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Politolog, despre prezidențialele din această toamnă: Va fi un absenteism fără precedent
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică precizează că alegătorii care se află în regim de autoizolare - cei care urmează tratament la domiciliu sau au revenit din țări aflate în „zona roșie”, vor putea vota acasă, însă doar după ce se va depune o cerere la biroul electoral la care sunt arondați. 

„Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora
15:00”, se precizează în hotărâre. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0