Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Util: Cum să alegeți un produs electrocasnic sau electronic

© Sputnik / Rodion ProcaNatalia Storceac
Natalia Storceac - Sputnik Moldova
Abonare
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei a lansat o nouă campanile de informare privind achiziționarea aparatelor electrocasnice sau electronice. Detalii am aflat de la inspectorul principal Natalia Storceac.
Util: Cum să alegeți un produs electrocasnic sau electronic

Achiziționarea produselor electrocasnice și electronice de uz casnic le dă bătăi de cap moldovenilor. Consumatorii adesea întâmpină diverse probleme din motiv că nu sunt informați despre criteriile la care trebuie să atragă atenția atunci când cumpără asemenea produse.

"Prima regulă esențială este locul procurării produselor electrocasnice și electronice. Acestea trebuie comercializate în magazine specializate și autorizate. Oamenii trebuie să evite să procure aceste produse din piețele comerciale", a declarat pentru Sputnik Natalia Storceac.

Potrivit ei, înainte de procurarea produsului consumatorul trebuie să citească pe ambalajul de vânzare sau cartea tehnică toate instrucțiunile de folosire. Acestea trebuie să fie descrise în limba de stat. Alte elemente esențiale sunt indicatorii reflectați în etichetele de consum energetic, care trebuie să cuprindă informații privind consumul de energie și alte resurse cu impact energetic.

Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova
Iată ce vând unii comercianți: Atenție de unde procurați produse cosmetice și parfumuri
"Potrivit unor calcule ale specialiștilor, dacă se alege un frigider de clasa A+, în detrimentul unuia de clasa B, atunci consumatorul poate economisi anual peste 490 lei la factura pentru energie electrică. Deci, este important să țină cont de toate criteriile și să aleagă varianta convenabilă", a precizat invitata.

De asemenea, la procurarea unui aparat electronic sau electrocasnic cumpărătorul trebuie să ia în considerare marca de fabrică a întreprinderii producătoare, numărul sau denumirea tipului de aparat, natura alimentării și frecvența nominală a rețelei.

Mai mult, fiecare produs are un termen de garanție de 24 de luni. În acest timp, în caz de defectare, consumatorul are dreptul să solicite înlocuirea produsului cu unul de calitate adecvată sau reparația acestuia. Totodată, în primele șase luni, cumpărătorul poate solicita inclusiv restituirea contravalorii pentru bunul procurat, dacă exisă o neconformitate majoră. În cazul unor mici defecte, consumatorul poate solicita remedierea deficienței.

Reprezentantul APCSP îndeamnă consumatorii să sesizeze autoritățile privind toate practicile incorecte depistate și să apeleze la linia fierbinte 022-51-51-51 pentru a raporta anumite încălcări.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0