Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Organizațiile de microfinanțare ar putea fi interzise în Rusia

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul rus Serghei Mironov consideră că organizațiile de microfinanțare reprezintă un pericol pentru societate, mai ales pe timp de criză economică, și spune că s-ar putea ajunge la situația anilor '90 . Iată care este situația în Moldova și ce cred economiștii.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Liderul „Spravedlivaia Rossia”, Serghei Mironov, a propus interzicerea organizațiilor de microfinanțare din Rusia, iar datoriile pe care le-au acumulat clienții să fie anulate, informează RIA Novosti.

”Așa-numitele împrumuturi ”până la salariu” trebuie interzise. Într-o țară civilizată nu pot exista împrumuturi la 300-700% pe an, aceasta este o prostie. Pentru debitorii unor astfel de organizații, este necesară o amnistie de credit, cu alte cuvinte, să le fie anulate datoriile", susține Mironov.

Potrivit politicianului, pe timp de criză economică astfel de organizații sunt cu atât mai periculoase pentru societate.

”Chiar și în condiții normale acestea dăunează societății, iar în timpul crizei economice va începe să crească o armată de oameni fără adăpost și să criminalizeze societatea cu o viteză atât de mare încât să putem aluneca într-o nouă etapă similară anilor '90 în doar câțiva ani ", a spus Mironov.

Situația din Moldova și opinia experților economici

Acest subiect este unul destul de actual și pentru societatea din Republica Moldova, unde cetățenii adesea ajung în incapacitate de plată încât riscă să se pomenească în stradă sau chiar la închisoare.

Oamenii, totuși, împrumută bani de la companiile de microcreditare. În opinia economistului Viorel Gârbu, cauza principală a scăderii interesului (atât din partea persoanelor fizice, cât și a celor juridice) față de serviciile oferite de bănci constă în condițiile extrem de complexe și birocratice de acordare a împrumuturilor, plus o rată procentuală a dobânzii nejustificat de ridicată.

Recent, autoritățile din Moldova au intervenit în acest sector și au instituit reguli mai stricte pentru organizațiile de creditare nebancară. Guvernul a avizat pozitiv un proiect al CNPF care prevede reglementări clare pentru aceste instituții.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Expert: Moldovenii se împrumută de miliarde de lei - Cotă istorică în octombrie 2019

Economistul Veaceslav Ioniță susține că ideea CNPF de a reglementa activitatea de creditare nebancară este una bună, întrucât moldovenii se împrumută prea mult, dar în multe cazuri aceste persoane nu pot întoarce creditele.

”După criza bancară din 2014, numărul companiilor de creditare nebancară au crescut substanțial. Pe de altă parte, s-a observat un lucru foarte important – cetățenii noștri se împrumută foarte mult. În prezent, cetățenii noștri au depășit un volum al datoriilor de peste 20 de miliarde de lei, dintre care în jur de șapte miliarde de lei sunt de la instituțiile de creditare nebancară. Educația financiară a oamenilor din Moldova este foarte slabă. Foarte ușor găsești pe piață dobânzi de 400 de procente”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Aceeași temere ca și în cazul Rusiei o împărtășește și economistul Vlad Bercu. Potrivit lui, creșterea puternică a creditelor bancare destinate procurării imobilelor și pentru consum este un factor pozitiv, dar, pe da altă parte, ar putea duce la supraîndatorarea populației și la o criză a împrumuturilor.

”Majorarea soldului creditelor a dus și la creșterea datoriilor. În anul 2019 sumele restante la credite de consum au crescut cu 75%. Când vorbim de majorarea datoriilor avem în vedere, în primul rând, persoanele fizice, nevoiașe, care iau credite foarte mici. Or, respectivii clienți de cele mai multe ori se confruntă cu probleme din lipsa cunoștințelor financiare. Statul a luat deja câteva măsuri. Este vorba de obligarea creditorilor să arate rata efectivă a creditului. De fapt, băncile sunt excesiv de reglementate în acest sens, iar contractarea unui împrumut de la bancă comportă un risc mai mic față de companiile de microcreditare. Iar pentru evitarea împovărării de datorii a persoanelor fizice, specialiștii recomandă inclusiv limitarea penalităților. De cele mai multe ori penalitățile depășesc cu mult suma totală a creditului”, subliniază Bercu.

Девушка в парке - Sputnik Moldova
Moldovenii și creditele-capcană: Oamenii își înmulțesc problemele, în loc să le rezolve
Expertul economic Roman Chircă, solicitat de Sputnik, atenționează că unele dintre aceste firme practică escrocheria și frauda, în situația în care domeniul creditării extrabancare este unul nou pentru societatea noastră și, deocamdată, activitatea lui nu este reglementată strict de Banca Națională a Moldovei (BNM). 

„Aceste companii sunt felurite și nu sunt chiar așa de facilitatoare în obținerea creditelor, cum pare de multe ori. Mai degrabă, ele profită de disponibilitatea cetățenilor de a lua credite pentru nevoi urgente, pentru viața curentă, pentru situații care exprimă mai degrabă o stare de criză”, constată Roman Chircă.

Roman Chircă le recomandă oamenilor să apeleze la bănci atunci când au nevoie de credite ori să citească bine condițiile contractului, atunci când acesta există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0