Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ziua Juristului: Mesajul unei foste judecătoare

© Sputnik / Rodion ProcaEugenia Conoval
Eugenia Conoval - Sputnik Moldova
Abonare
La 19 octombrie, comunitatea juriştilor din Republica Moldova îşi celebrează sărbătoarea profesională – Ziua Juristului.
Ziua Juristului

De Ziua reprezentanților profesiilor juridice, preşedinta Asociaţiei Judecătorilor în demisie, Eugenia Conoval, a vorbit despre calitățile pe care trebuie să le întrunească un om al legii, dar și schimbările care s-au petrecut pe parcursul anilor în domeniul jurisprudenței.

Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Politică
Dodon îi felicită pe juriștii din Moldova de ziua profesională, dar nu pe toți – Detalii
Eugenia Conoval a muncit 28 de ani în funcția de judecător. Și-a început activitatea la Judecătoria din Rezina, unde a fost și șefa instanței, iar mai apoi a fost avansată la Curtea de Apel. După ce s-a pensionat, Eugenia Conoval a format Asociația Judecătorilor Pensionari din Moldova, în cadrul căreia sunt înscriși zeci de membri.

Fostul magistrat își amintește că pe vremea când era studentă nu era atât de ușor să faci studiile în acest domeniu. Pe atunci, era o singură Facultate de Drept unde erau instruiți anual circa 75-100 de studenți.

În prezent, practic fiecare universitate din Moldova oferă oportunitatea de a face studii în domeniul jurisprudenței. Dreptul se menține de ani buni în topul preferințelor tinerilor.

"Pe vremea sovietică exista un concurs riguros. Nu fiecare reușea să acceadă la studii, din zece reușea doar unul. Actualmente, sunt mai mutle instituții care pregăstesc juriști, de aceea se creează impresia că este atât de greu să fii jurist. Însă nu toți cei care au absolvit Facultatea de Drept ajung să profeseze în acest domeniu. Mulți aleg doar pentru diplomă sau pentru că așa este moda", a subliniat interlocutoarea.

Potrivit Eugeniei Conoval, meseria în domeniul jurisprudenței implică responsabilitate și onestitate. Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul sunt virtuțile care trebuie să le întrunească fiecare jurist, avocat, procuror sau judecător.

Amintim că în data de 11 octombrie 2000, prin decretul președintelui Republicii Moldova a fost instituită sărbătoarea profesională "Ziua Juristului".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0