Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon îi felicită pe juriștii din Moldova de ziua profesională, dar nu pe toți – Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariПразднование Дня независимости в Молдове
Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele republicii Moldova, Igor Dodon, a adresat un mesaj de felicitare reprezentanților profesiilor juridice, astăzi, de Ziua Juristului. Doar că șeful statului face o precizare: mesajul lui de felicitare îi vizează doar pe juriștii necorupți.

CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. "Astăzi, de ziua profesională, adresez acest mesaj de felicitare tuturor juriștilor care pe durata întregii cariere și-au făcut meseria cu responsabilitate și onestitate, care au rezistat tuturor provocărilor pe care le-au generat fenomenele corupției și servilității, care au respectat necondiționat principiile preeminenței legii, statului de drept și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului", scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

"Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul sunt virtuțile care Vă legitimează acțiunile îndreptate spre eficientizarea Legii, protecția oricărei ființe umane aflate sub jurisdicția statului, implicit spre dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova", afirmă Dodon în mesajul său adresat juriștilor moldoveni.

Reforma justiției, în deplină conformitate cu standardele europene și să respecte opinia experților europeni

El declară că reforma Justiției anunțată de noile autorități a intrat în impas și le cere tuturor celor care au obligația să o înfăptuiască să renunțe la ambiții și interese și să se alinieze standardelor europene în domeniu.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Plahotniuc nu a fugit, el este prezent în Moldova: Cazul Adunarea Generală a Judecătorilor
"În calitate de șef al statului, rămân a fi un ferm susținător al justiției independente și funcționale. Pentru acest motiv, constat cu îngrijorare impasul reformei în sectorul justiției și fac apel la profesionalismul și raționamentul tuturor exponenților profesiilor juridice: funcționari publici, deputați, judecători, procurori, avocați, profesori. Lăsați la o parte propriile ambiții și interese, practicile mult condamnate ale fostei guvernări, și fundamentați un sistem al justiției demn de toată încrederea societății. O atare justiție se poate modela doar dacă va avea repere constituționale în deplină conformitate cu standardele europene, astfel inevitabil reforma va trebui să respecte opinia experților europeni. Anume din acest motiv, voi solicita contribuția celor mai valoroși juriști pentru a realiza o veritabilă reformă a justiției", a scris Igor Dodon pe Facebook.

Șeful statului afirmă că, pe de lată parte, el nu va tolera nicio imixiune din afară "în actul justiției", în special din partea factorului politic.

Întrevederea între Maia Sandu Și Federica Mogherini - Sputnik Moldova
Dialogul Sandu-Mogherini: Eșecul, pe cale să compromită iremediabil actuala guvernare

"Pe de altă parte, nu voi tolera sub nicio formă imixtiunea de orice natură a oricăror entități în actul justiției, în administrarea și autoadministrarea ei și, mai grav, acte de intimidare a judecătorilor. Aceste practici au fost și sunt condamnabile de toate instrumentele internaționale. Politicul are pârghii suficiente să intervină în procesele regulatorii și, prin urmare, trebuie să se abțină de la orice intervenție de altă natură în afacerile puterii judiciare", a anunțat președintele țării.

El a mai amintit că suntem pe cale să alegem un nou procuror general, care este un alt test al integrității și calității reformelor propuse: "Nu aveți dreptul la eșec. Societatea așteaptă schimbări în procuraturi".

În finalul mesajului său, Igor Dodon afirmă că dacă fiecare jurist își va face ”temele sale pe acasă” profesionist și conștiincios pe segmentul de care este responsabil, atunci dezideratul unui stat de drept nu va mai fi iluzoriu, iar legalitatea și dreptatea vor triumfa în Moldova.

Fluxul de știri
0