Foto: O vietate din Moldova vânează și mănâncă albine

© Sputnik / Evghenii PanasencoЛипа
Липа - Sputnik Moldova
Abonare
Cu siguranță că unii vor fi surpinși: în Moldova se întâlnește o pasăre care vânează și mănâncă albine. Gheorghe Țîcu a surpins-o în flagrant delict: cu insecta în plisc. 

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. În Republica Moldova se întâlnește o pasăre migratoare care vânează și mănâncă albine.

„I se spune „prigorie” pentru că emite un sunet plăcut de genul „pri-pri”, dar i se mai zice și „albinărel” pentru că.... ghiciți de ce”, îndeamnă pe pagina sa de Facebook Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, o organizație nonguvernamentală.

Gheorghe Țîcu, care nu activează în domeniul ecologiei, dar este un foarte bun prieten al naturii și un fotograf amator cu pasiune și vocație, a reușit aproape imposibilul: a surpins un albinărel cu o albină în plisc.

L-am întrebat pe autorul imaginii unde anume a reușit să facă această fotografie.
„Pasărea am fotografiat-o chiar deasupra la câțiva stupi de albine într-o grădină dintr-un sat de la sudul Moldovei”, a povestit pentru Sputnik Gheorghe Țîcu.

Interlocutorul a spus că nu i-a fost greu să surprindă albinărelul, pentru că mai multe păsări din această specie „se tot întorceau în aceleași loc”.

Păsări migratoare, lebăda - Sputnik Moldova
Societate
VIDEO: Locul din Moldova care a devenit o oază pentru păsări  

Prigoria (albinărelul) poate fi întâlnită în toate regiunile Moldovei, ne-a spus Gheorghe Țîcu.

Surprinzător, dar unii dintre noi auzim abia acum despre ea.

Prigoria este o specie migratoare și revine pe meleagurile noastre la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai. Pleacă de la noi în august, pentru a ierna în Africa sub-sahariană.

Ei, bine, prigoria nu mănâncă doar albine. Mai vânează bondari, viespi, albine, libelule, lăcuste, cicade.

Este o pasăre care știe să scape de acele veninoase ale insectelor vânate: prinde insecta în aer, apoi se așează pe un suport și își lovește repetat victima de acesta până îndepărtează acul. 

Деревья  - Sputnik Moldova
Societate
Serile au început să fie mai frumoase în Moldova: Iată ce se întâmplă – Video

Albinărelul, după cum se vede și din fotografie, este o pasăre de talie medie nespus de frumoasă. Are un colorit viu, în culori contrastante. Are capul, spatele și partea proximală a aripii de culoare roșu-maroniu, abdomenul și partea distală a aripii - albastre, iar bărbia, gâtul și parțial spatele îi sunt galbene. Banda terminală a aripilor este neagră.

Are o lungime a corpului de 25-29 de centimetri, o anvergură a aripilor de 36-40 de centimetri și o greutatea de 44–78 de grame.

Potrivit site-urilor dedicate păsărilor, populația mondială a speciei este estimată la 14 - 25 de milioane de indivizi. Populația europeană a prigoriilor este estimată la 2,8 - 5 milioane de perechi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0