Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

VIDEO: Locul din Moldova care a devenit o oază pentru păsări  

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaPăsări migratoare, lebăda
Păsări migratoare, lebăda - Sputnik Moldova
Abonare
Ce se întâmplă acum în viața păsărilor? Cele sedentare, care rămân să ierneze în Republica Moldova, își caută deja surse adiționale de hrană și verifică locurile în care o găseau în anii trecuți, iar cele migratoare au pornit la drum.

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Multe stoluri de păsări aflate în drumul lor către „țările calde” (Africa, Arabia Saudită etc.) fac popas și pe lacul Beleu, din rezervația științifică „Prutul de Jos”, din raionul Cahul, în sudul țării, a povestit pentru Sputnik Moldova Silvia Ursul, vicepreședintă a Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN, organizație nonguvernamentală).

Silvia Ursul a precizat că, împreună cu colegii ei, a observat la lacul Beleu sâmbătă și diminica trecută nu mai puțin de 55 de specii de păsări migratoare.

Pe 3 și 4 octombrie, în peste 30 de țări europene, inclusiv în Republica Moldova a avut loc acțiunea „Eurobirdwatch”, care presupune observarea păsărilor în teren timp de două zile.

Rezervația peisagistică Călărășeuca - Sputnik Moldova
Rezervația peisagistică Călărășeuca, un loc sfânt cu ape tămăduitoare - FOTO

Anul acesta, din cauza pandemiei COVID-19, evenimentul nu s-a desfășurat cu participarea activă a publicului iubitor și ocrotitor de păsări. Chiar și așa, observatorii de păsări moldoveni au reușit să vadă cel puțin 84 de specii de păsări migratoare la lacul Beleu și în alte locuri. Poate din cauză că au fost mai puțini observatori, numărul speciilor notate este mai mic decât anul trecut, a precizat pentru Sputnik Silvia Ursul.

La lacul Beleu, ziua de duminică, 4 octombrie, a început cu observarea stolurilor de gâște sălbatice care zburau deasupra locului de observații.

Au trecut în zbor și stoluri mari de rândunele și lăstuni. Printre cele 55 de specii observate la lac au fost pelicani, cormorani, lebede, multe specii de rațe sălbatice - cârâietoare, flueirătoare, piestriță etc..

„Raritatea zilei” a fost notatița cu cioc subțire – nu prea des este văzută pe meleagurile noastre, potrivit Silviei Ursul.

Silvia Ursul a menționat importanța deosebită a rezervației - pe teritoriul ei este interzis accesul vânătorilor și, prin urmare, lacul Beleu a devenit un loc minunat de popas și liniște pentru păsările ce migrează – o adevărată oază.

Lacul Beleu este unul din cele mai mari lacuri naturale din Republica Moldova, fiind un relict al limanelor râului Dunărea formate acum 5-6 mii de ani.

Lacul Beleu are o lungime de 5 kilometri, o lățime de 2 kilometri și o adâncime de 0,5 - 2,5 metri.

Din cauza secetei de anul acesta, a scăzut și nivelul apei în Lacul Beleu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0