Transportul din Moldova – declin accentuat: Informații noi

© Sputnik / Mihai CarausГород
Город  - Sputnik Moldova
Abonare
Transportul public de pasageri a scăzut cu 48,7%, iar transportul aerian de pasageri a scăzut cu 76% în primele opt luni ale anului 2020, comparativ cu 2019. Diminuarea dramatică a fost provocată de COVID-19, a comentat pentru Sputnik Moldova expertul Oleg Tofilat.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. În ianuarie-august 2020, comparativ cu ianuarie-august 2019, transportul aerian de pasageri a scăzut cu 76%, transportul rutier de pasageri s-a diminuat cu 48,5%, iar scăderea înregistrată de transportul feroviar de pasageri a fost de 44,9%. Numai transportul fluvial de pasageri a înregistrat o creștere - explicația o oferim în continuare.

Informațiile sunt desprinse dintr-un nou raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS).

„Se resimt efectele pandemiei și transportul este una dintre ramurile cele mai afectate”, a comentat pentru Sputnik Moldova expertul în domeniul transporturilor Oleg Tofilat.

Distanțe mai scurte, mai puțini pasageri – mai puțini bani

Numărul pasagerilor care au călătorit cu transportul public a scăzut cu 48,2% în august 2020, comparativ cu august 2019, și a constituit 4,3 milioane de pasageri.

Погрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта - Sputnik Moldova
Mai puține exporturi – mai puțină valută: Opinia expertului

Pentru intervalul ianuarie-august 2020, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2019, scăderea este de 48,7%, numărul persoanelor care au călătorit cu transportul public în primele 8 luni ale anului curent fiind de 34,8 milioane de pasageri.

Au scăzut și distanțele parcurse de pasageri, iar distanțele mai scurte înseamnă mai puțini bani plătiți pentru biletele de călătorie.

În august 2020, distanțele parcurse de pasageri au scăzut cu 70%, comparativ cu august 2019. În intervalul ianuarie-august 2020, parcursul pasagerilor a constituit 1,6 milioane pasageri-km, fiind în descreştere cu 61,6% comparativ cu ianuarie-august 2019.

Bacul de la Malovata ne înviorează statisticile

Toate ramurile transportului au înregistrat scăderi dramatice anul acesta, cu excepția uneia: transportul fluvial de pasageri, care a realizat o creștere de 39,3% în ianuarie-august, comparativ cu intervalul corespunzător din 2019.

Баржи на реке Дунае в черте города Белграда - Sputnik Moldova
Societate
Râul datorită căruia Republica Moldova a devenit stat maritim este sărbătorit astăzi

Doar pare a fi un indicator impresionant. Numeric, aceasta înseamnă mai puțin de 129 de mii de pasageri transportați pe parcursul a 8 luni cu transportul fluvial, slab dezvoltat în Republica Moldova.       

Datele statistice cu referire la transportul fluvial de pasageri au în vedere, în primul rând, persoanele transportate cu bacul (паром) de la Malovata, a explicat Oleg Tofilat. 

BNS precizează că, în primele 8 luni ale anului 2020, transportul rutier de pasageri a deținut cea mai mare pondere pe domeniul transporturilor (97,4%), fiind urmat de transportul feroviar (1,4%) și transportul aerian (0,8%).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0