Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Râul datorită căruia Republica Moldova a devenit stat maritim este sărbătorit astăzi

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Accesați arhiva multimediaБаржи на реке Дунае в черте города Белграда
Баржи на реке Дунае в черте города Белграда - Sputnik Moldova
Abonare
Odată cu accesul la Dunăre, Republica Moldova s-a ales și cu acces la mare, iar Portul Internațional Giurgiulești a fost și este o mare oportunitate pentru noi în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Anual, pe data de 29 iunie, este sărbătorită Ziua Dunării în cele peste 10 țări din bazinul acestui râu, inclusiv în Republica Moldova.

Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Cum a evoluat infrastructura Moldovei timp de 30 de ani – expert

În 2020, genericul sărbătorii este „Descoperă Dunărea”, precizează Agenția de Mediu.

Dunărea izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră (Germania), este unul dintre cele mai mari fluvii ale Europei și-și colectează resursele de apă din regiunile Carpaților, Alpilor și Balcanilor.

Având o lungime de 2.857 de kilometri, Dunărea, care mai este numită și ,,marea diagonală a Europei” este al doilea fluviu al continentului european ca lungime, după Volga, şi al treilea, ca importanţă economică, după Rin şi Volga.

Dunărea traversează în drumul său 13 ţări - Germania, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova, Ucraina şi 4 capitale - Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.

Cum s-a ales Republica Moldova cu ieșire la mare

Кишинев - Sputnik Moldova
Starea economiei și agriculturii la 30 de ani de la declararea Suveranității – experți
În anul 1999, pe când președinte era Vladimir Voronin, Republica Moldova a primit de la Ucraina o fâșie de teren de 450 de metri în schimbul cedării unei porțiuni de drum. Prin acel teren cu ieșire la Dunăre, pe care se află Portul Internațional Liber Giurgiulești, Republica Moldova s-a ales cu acces la Marea Neagră. Președintele Voronin se declara pe atunci încrezător că schimbul teritorial cu Ucraina era avantajos pentru Republica Moldova și a avut dreptate.

An de an, activitățile Portului Giurgiulești sunt în dinamică pozitivă, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al acestuia.

În 2019, creșterea volumului anual al transbordărilor portului a crescut până la aproape 1,1 milioane de tone de mărfuri.

În 2019, Portul Internațional Liber Giurgiulești a contribuit la exportul producției agricole moldovenești în 44 de țări ale lumii. De asemenea, prin Portul Giurgiulești a fost efectuat importul de produse petroliere, cărbune, îngrășăminte, materiale de construcție și alte mărfuri din 27 de țări.

În contextul crizei provocate de pandemia COVID-19, Portul Giurgiulești a fost soluția salvatoare pentru Republica Moldova.

Mărfurile sunt expediate de aici „fără obstacole pe nave maritime și fluviale, în timp ce companiile de transport auto se confruntă cu rețineri considerabile la traversarea frontierelor internaționale”, se arată pe pagina web a Portului Giurgiulești.

În ultimii 30 de ani, „transportul naval intern a degradat, în schimb avem Portul Internațional Giurgiulești, care este un nod deosebit de important pentru comerțul internațional al Republicii Moldova”, a declarat pentru Sputnik expertul pe probleme de infrastructură și transport Oleg Tofilat. 

Portul Internațional Liber Giurgiulești, capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime, a fost dat în exploatare în octombrie 2006, iar Vladimir Voronin a declarat atunci că Republica Moldova a devenit țară maritimă.

Portul Giurgiulești constă din Terminalul petrolier, care este funcțional din 2007, Portul de mărfuri și de călători și o Zonă industrială.

Operator al Portului Giurgiulești este Danube Logistics SRL, cu capital olandez, care a avut și calitatea de investitor al proiectului, în baza unui acord semnat la sfârșitul anului 2004 cu statul moldovean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0