CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Anual, pe data de 29 iunie, este sărbătorită Ziua Dunării în cele peste 10 țări din bazinul acestui râu, inclusiv în Republica Moldova.
În 2020, genericul sărbătorii este „Descoperă Dunărea”, precizează Agenția de Mediu.
Dunărea izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră (Germania), este unul dintre cele mai mari fluvii ale Europei și-și colectează resursele de apă din regiunile Carpaților, Alpilor și Balcanilor.
Având o lungime de 2.857 de kilometri, Dunărea, care mai este numită și ,,marea diagonală a Europei” este al doilea fluviu al continentului european ca lungime, după Volga, şi al treilea, ca importanţă economică, după Rin şi Volga.
Dunărea traversează în drumul său 13 ţări - Germania, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova, Ucraina şi 4 capitale - Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.
Cum s-a ales Republica Moldova cu ieșire la mare
An de an, activitățile Portului Giurgiulești sunt în dinamică pozitivă, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al acestuia.
În 2019, creșterea volumului anual al transbordărilor portului a crescut până la aproape 1,1 milioane de tone de mărfuri.
În 2019, Portul Internațional Liber Giurgiulești a contribuit la exportul producției agricole moldovenești în 44 de țări ale lumii. De asemenea, prin Portul Giurgiulești a fost efectuat importul de produse petroliere, cărbune, îngrășăminte, materiale de construcție și alte mărfuri din 27 de țări.
În contextul crizei provocate de pandemia COVID-19, Portul Giurgiulești a fost soluția salvatoare pentru Republica Moldova.
Mărfurile sunt expediate de aici „fără obstacole pe nave maritime și fluviale, în timp ce companiile de transport auto se confruntă cu rețineri considerabile la traversarea frontierelor internaționale”, se arată pe pagina web a Portului Giurgiulești.
În ultimii 30 de ani, „transportul naval intern a degradat, în schimb avem Portul Internațional Giurgiulești, care este un nod deosebit de important pentru comerțul internațional al Republicii Moldova”, a declarat pentru Sputnik expertul pe probleme de infrastructură și transport Oleg Tofilat.
Portul Internațional Liber Giurgiulești, capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime, a fost dat în exploatare în octombrie 2006, iar Vladimir Voronin a declarat atunci că Republica Moldova a devenit țară maritimă.
Portul Giurgiulești constă din Terminalul petrolier, care este funcțional din 2007, Portul de mărfuri și de călători și o Zonă industrială.
Operator al Portului Giurgiulești este Danube Logistics SRL, cu capital olandez, care a avut și calitatea de investitor al proiectului, în baza unui acord semnat la sfârșitul anului 2004 cu statul moldovean.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova