Mai puține exporturi – mai puțină valută: Opinia expertului

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaПогрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта
Погрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта - Sputnik Moldova
Abonare
Exporturile moldovenești sunt în scădere în 2020, doi factori determinând acest fenomen: criza provocată de COVID-19 și seceta, a comentat pentru Sputnik Moldova expertul economic Roman Chircă.

CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. În ianuarie-august 2020 exporturile de mărfuri ale Republicii Moldova au însumat 1,5 miliarde de dolari SUA. Este un volum cu cu 13,6% mai mic decât cel realizat în ianuarie-august 2019.

TIR - Sputnik Moldova
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul

Pentru luna august, scăderea exportului este mult mai mare - cu 20,8% mai puțin față de luna iulie 2020 și cu 19,6% mai puțin comparativ cu luna august 2019. Volumul mărfurilor exportate în luna august 2020 s-au cifrat la 165,6 milioane de dolari SUA.

Importurile de mărfuri ale Republicii Moldova au scăzut cu 11,9% în ianuarie-august 2020 față de intervalul corespunzător din 2019 și s-au cifrat la 3,3 miliarde de dolari SUA.

Datele sunt desprinse din raportul Biroului Național de Statistică (BNS) asupra evoluției comerțului exterior în primele 8 luni ale anului 2020. Evident, schimburile comerciale s-au redus sub impactul consecințelor pandemiei de COVID-19.

COVID-19 și seceta au condus la diminuarea exporturilor

L-am solicitat pe expertul economic Roman Chircă să comenteze pentru Sputnik Moldova noul raport statistic cu privire la comerțul exterior.

„Comerțul exterior a fost dominat de efectele a doi factori majori - criza economică rezultatată din masurile administrative anti-COVID-19 și seceta din agricultură”, a constatat Roman Chircă.

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Mai puține exporturi – mai puțină valută: Opinia expertului - Sputnik Moldova
Roman Chircă

„Exporturile (în volum și valoric) s-au redus mai mult pe direcția UE, cu circa 11% și mai puțin, dar sunt tot în scădere, cu țările CSI - cu aproximativ 6%”, a observat expertul economic.

В Молдове к 30-летию государственного флага выпустили новую 10-леевую монету - Sputnik Moldova
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei

„Este o scădere uniformă practic pe toate pozițiile, cu mici excepții, cu o scădere mai accentuată pe grupa de mărfuri de elemente electrice pentru industria automobilistică și produse industriale procesate. Și anumite grupe de produse vegetale, cum sunt grăsimile și uleiurile vegetale, la fel ca și produsele agricole în stare proaspată, au înregistrat o ușoară scadere”, a observat Roman Chircă.

Mai puține exporturi înseamnă mai puțină valută care intră în țară.

Expertul economic a comentat și aspectul diminuării intrarilor valutare ca rezultat al diminuării exporturilor cu 13,6% pentru lunile ianuarie-august. Potrivit lui, un efect compensator îl vor avea valuta din asistența financiară externă și banii trimiși acasă de moldovenii care muncesc peste hotare.

„Acest efect negativ este compensat de intrările valutare din partea donatorilor externi și creșterea remitențelor, lucru care va determina un flux net pozitiv al balanței de plăți”, a spus Roman Chircă.

Cum au evoluat schimburile comerciale cu UE și CSI

Revenind la raportul BNS, menționăm că exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27) în ianuarie-august 2020 au totalizat 1,0 miliarde de dolari SUA (cu 11,3% mai puțin față de ianuarie-august 2019), deținând o cotă de 65,3% în total exporturi (63,7% - în ianuarie-august 2019).

Economie, PIB, valută - Sputnik Moldova
Record istoric: Ce rezerve valutare are BNM acum

În ianuarie-august 2020, țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 16% (în ianuarie-august 2019 – 14,6%), ceea ce corespunde unei valori de 247 de milioane de dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au redus cu 5,6%, comparativ cu ianuarie-august 2019.

Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene (UE-27) în ianuarie-august 2020 s-au cifrat la 1,5 miliarde de dolari SUA (cu 17,7% mai puțin față de ianuarie-august 2019), deținând o pondere de 45,8% în total importuri (49,0% - în ianuarie-august 2019).

Importurile de mărfuri provenite din țările CSI în ianuarie-august 2020 au avut o valoare de 842,9 de milioane de dolari SUA (cu 8,2% mai puțin decât în ianuarie-august 2019), care echivalează cu o cotă de 25,3% în totalul importuri (24,4% - în ianuarie-august 2019).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0